SKŁADNIKI: (tortownica o średnicy 25cm, czas przygotowania: ok. 1,5 godziny + czas oczekiwania)
SPÓD:
- 1/2 masła lub margaryny
- 2 żółtka
- 125g cukru pudru
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 2 szkl. mąki
SER:
- 1000g gotowego,mielonego sera lub serka wiejskiego typu ,,Philadelphia"
- 2 jajka
- 4 żółtka
- 200g cukru lub 3 łyżki słodzika w płynie
- szczypta soli
- 1 budyń waniliowy lub 1 łyżkę mąki ziemniaczanej (czubatą)
- 1 łyżka masła
- cukier waniliowy
- 2 opakowania truskawkowych galaretek
- ok. 500g świeżych truskawek
Do gotowego dodać budyń oraz masło i wszystko razem dokładnie zmiksować.
Następnie dodać ser i dokładnie wymieszać.
Wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać.
Piec w nagrzanym piekarniku w 160'C przez ok. 60 minut.
Wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać.
Piec w nagrzanym piekarniku w 160'C przez ok. 60 minut.
Przed wyjęciem sprawdzić środek sernika, dotykając opuszkami placów. Środek nie może być płynny. Nożem obkroić boki, aby sernik nie popękał w czasie studzenia i pozostawić przez pół godziny w ciepłym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.
Po tym czasie wyjąć z piekarnika i poczekać, aż całkiem ostygnie w tortownicy.
Po tym czasie wyjąć z piekarnika i poczekać, aż całkiem ostygnie w tortownicy.
Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu. Poczekać, aż lekko stężeje.
Truskawki umyć. Wybrać 4-5 dużych owoców, lekko kwadratowych. Przekroić wzdłuż i ułożyć na środku sernika na kształt kwiatu (stroną przekrojoną do góry).
Truskawki umyć. Wybrać 4-5 dużych owoców, lekko kwadratowych. Przekroić wzdłuż i ułożyć na środku sernika na kształt kwiatu (stroną przekrojoną do góry).
Wokół truskawkowego kwiatu układamy pozostałe owoce (jeśli są bardzo duże możemy przekroić na połówki).
Całość zalewamy, tężejącą galaretką. Zostawiamy w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce, aż galaretka dobrze zastygnie.
Smacznego!
Całość zalewamy, tężejącą galaretką. Zostawiamy w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce, aż galaretka dobrze zastygnie.
Smacznego!
Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku :)
takie ciasto to ideał o tej porze roku :)
OdpowiedzUsuń