czwartek, 15 stycznia 2015

Aromatyczna herbata ze świeżym imbirem





Czas zimowy, to czas przeziębień. Ja ostatnio walczyłam z nimi przez kilka dni i nic nie skutkowało. Męczyłam się i męczyłam, grzane piwo piłam.  Ostatecznie zamieniłam je jednak na herbatę            i to jaką! Jest niesamowicie smaczna, aromatyczna, lekko pikantna, rozgrzewająca i chyba najważniejsze skuteczna. Polecam :)



SKŁADNIKI: (2 os.)

  • 2 łyżeczki dobrej herbaty
  • 2 plasterki  cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • kilka cienkich plasterków  świeżego imbiru
  • anyż
  • wrzątek



Herbatę zaparzyć wrzątkiem, dodać anyż.
 Imbir obrać, a najlepiej oskrobać używając  łyżeczki od kawy (sprawdzony, skuteczny oraz bezpieczny sposób mojej kuzynki Agnieszki)  Pokroić w cienkie  plasterki(3-5), dodać do gorącej herbaty (plasterki imbiru można wykorzystać dwukrotnie).Na koniec dodać miód i cytrynę. Dokładnie wymieszać. Najlepiej smakuje jeszcze gorąca. Na zdjęciu z piernikiem żydowskim mojego autorstwa. Piernik był pieczony miesiąc temu. Od razu był miękki, zaś po miesiącu nadal jest  puszysty i wilgotny. :) 
Dla zainteresowanych link piernik żydowski-lubelski.


3 komentarze:

  1. Też robie takie herbatki, uwielbiam zapach i smak imbiru

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słyszeć, słyszałam ale naprawdę nie przypuszczałam , że mogą być aż tak smaczne. Lepiej późno niż wcale. Pozdrawiam dziewczyny :) miłego dnia

      Usuń
  2. Bardzo lubię dodawać do moich herbacianych naparów różne dodatki. Zimą najlepiej sprawdza się właśnie imbir oraz goździki, które dodają każdej herbacie niesamowitego aromatu. Mój ulubiony sklep internetowy z herbatami posiada w swym asortymencie herbaty o różnych wariantach smakowych. Bardzo smakują mi zwłaszcza ich herbaty liściaste z suszonymi owocami oraz płatkami kwiatów.

    OdpowiedzUsuń