poniedziałek, 29 czerwca 2015

Biszkopt rzucany jasny


Podstawowy przepis na biszkopt. Moja mama mnie nauczyła, że aby wyszedł dobry biszkopt należy na każde jajko dać jedną łyżkę mąki i jedną łyżkę cukru oraz na 5 jaj łyżeczkę proszku do pieczenia i  octu. Trzymałam się tej zasady do momentu odkrycia biszkoptu "rzucanego", który nawet bez proszku, pięknie rośnie i nie opada. Zmieniłam tylko sposób jego przygotowania.

SKŁADNIKI: na wysoki biszkopt (10 cm) wysoka tortownica o średnicy 25 cm ; biszkopt można przekroić na 4-6 blaty

  • 10 jaj (białka i żółtka osobno)
  • 9 łyżek  kopiastych mąki pszennej tortowej czyli 270 g
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 10 łyżek cukru tj. 200 g
  • szczypta soli
WYKONANIE:


Dno wysokiej  tortownicy wyłożyć pergaminowym krążkiem, boków niczym nie smarować.
Jeśli nie posiadamy takiej, za pomocą szerokiego paska należy ją podwyższyć lub piec biszkopt dwa razy ( z połowy porcji każdy).
 
Białka zmiksować w misce ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec miksowania dodać w dwóch partiach 1/2 część cukru (5 łyżek).
Miksować, aż się rozpuści.
Nie myjąc końcówek, żółtka zmiksować na puszysty kogel-mogel z pozostałym cukrem.
Dodać do białek i delikatnie wymieszać lub zmiksować na małych obrotach.
Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. 
Wymieszać bardzo delikatnie szpatułką; od dołu ku górze (dodatkowo napowietrzamy biszkopt). 
 Wyłożyć do tortownicy, wyrównać.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok.40 minut do tzw. suchego patyczka.

(Nie otwieramy piekarnika przez pierwsze 30 minut pieczenia).
Upieczony i jeszcze gorący w tortownicy, należy upuścić na podłogę lub blat z wysokości ok. 40 cm.
Pozostawić do całkowitego wystygnięcia, obkroić boki biszkoptu od formy, dopiero gdy jest zimny. 
Biszkopt przed krojeniem najlepiej wstawić na pół godziny do lodówki.

Smacznego :)


4 komentarze:

  1. A zastanawiałaś się po co rzucasz ciastem o podłogę ?
    Pzdr DKB

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak i chyba wiem dlaczego :) rzucenie biszkopu powoduje przyspieszenie wydostania się pęcherzyków powietrza na zewnątrz, dzięki temu biszkop potem już nam nie opada. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ??? !!! Sorki, raczej bez sensu, ale pozwól, że nie będę tego dalej komentował.
      Pzdr. DKB

      Usuń
  3. Robilam i poleca naprawde nie opada

    OdpowiedzUsuń