sobota, 18 lipca 2015

Lody mleczne o smaku mango (bez jaj)



Lato, ciepło, w Hiszpanii piekielny upał. Na upały, dla ochłody, prócz wody polecam także mleczne lody. Łatwe w przygotowaniu, niemalże ekspresowe i bardzo smaczne.

SKŁADNIKI: 4-6 porcji ; czas przygotowania 10 minut + czas mrożenia ok. 3 godziny

  • 500 g obranych, dojrzałych owoców mango (bez pestki)
  • ok. 150 ml mleka skondensowanego
  • 400 g kostki lodu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 szklanki śmietany 26%
PRZYGOTOWANIE:

W blenderze rozdrobnić mango i kostki lodu przez (2 minuty).
Dodać mleko skondensowane, śmietanę i sok z cytryny, dokładnie wymieszać (dosłodzić ewentualnie skondensowanym mlekiem).
Wlać do metalowej lub szklanej miski i wstawić do zamrażalnika na 3 godziny.
Lody , aby były puszyste, należy co godzinę wyjąć z zamrażalki i zmiksować mikserem lub zamieszać metalową rózgą.
Smacznego :)

Akcja lodowa 2015





3 komentarze:

  1. Mniam :)
    W Danii upałów brak, ale lody i tak bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam mango, więc na lody już mnie skusiłaś Dorotko. Brak upałów, więc pogoda idealna na lody. :) Zresztą, każda "wymówka" jest dobra na łakocie. :)
    Ps.
    Za każdym wejściem, Twój blog pięknieje Dorotko. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biorę przykład z mojej idolki-Danusi, ale do pięt jej jeszcze nie dorastam. pozdrawiam :)

      Usuń