W tym roku, staram się jak mogę zmienić chociaż częściowo moje przepisy na bardziej zdrowe i dietetyczne. Wiem, że nie uda mi się ze wszystkimi, ale mam nadzieję, że i tak będzie ich dużo.
Od kilku dni miałam ochotę na coś czekoladowego i możliwie oryginalnego.
Słyszałam o pysznych ciastach z cukinią, jednak większość z nich zawierało dużą ilość cukru i tłuszczu. Stworzyłam więc własny przepis. Chyba się nim nie rozczarujecie?
Ciasto jest wilgotne i mocno czekoladowe.
Z ograniczoną ilością cukru. Tłuszcz to tylko ten, jaki znajduje się w czekoladzie, jajku i jogurcie.
Do wypieku zamiast zwykłej mąki, użyłam mąkę razową i kakao.
Ciasto wszystkim smakowało, chociaż moje dzieci stwierdziły, że mało słodkie. Można zwiększyć troszkę ilość cukru lub zamienić czekoladę gorzką na mleczną. Kwestia indywidualnego smaku każdego z nas.
SKŁADNIKI: na dwie formy keksowe 25x10 cm; czas przygotowania 60 minut
- 3 jaja (żółtka i białka osobno)
- 60 g cukru trzcinowego
- 180 g mąki razowej (u mnie z Lidla)
- 2 łyżki kakao
- 125 ml greckiego jogurtu (naturalny)
- 150 g czekolady deserowej
- 1 łyżeczka sody
- 350-400 g startej cukinii (bez skórki)
- 70 g orzechów pistacjowych (siekanych)
- 1 łyżka cukru waniliowego-domowego
- 100 g czekolady deserowej lub mlecznej
- 50 ml śmietanki
- 30 g orzechów pistacjowych (siekanych)
WYKONANIE:
Cukinię umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
W rondelku należy rozpuścić czekoladę z jogurtem.
Do jednej miski wlać białka, do drugiej żółtka.
Białka miksujemy na sztywną pianę z cukrem waniliowym.
Nie myjąc końcówek miksera, miksujemy żółtka na kogel-mogel z cukrem trzcinowym i sodą. Dodać rozpuszczoną czekoladę z jogurtem, zmiksować. Do czekoladowych żółtek dodać mąkę i kakao. Dokładnie wymieszać (ciasto jest dość tępe). Dodać startą cukinię, posiekane orzechy pistacjowe, wymieszać.
Nie myjąc końcówek miksera, miksujemy żółtka na kogel-mogel z cukrem trzcinowym i sodą. Dodać rozpuszczoną czekoladę z jogurtem, zmiksować. Do czekoladowych żółtek dodać mąkę i kakao. Dokładnie wymieszać (ciasto jest dość tępe). Dodać startą cukinię, posiekane orzechy pistacjowe, wymieszać.
Przelać do dwóch foremek na keks wyłożonych pergaminem.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok. 40-45 minut. Nie uchylamy piekarnika przez pierwsze 30 minut. Sprawdzić środek patyczkiem. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia.
Czekoladę deserową rozpuścić ze śmietanką.
Ciasto posmarować polewą i posypać siekanymi pistacjami.
Smacznego :)
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńCiasto super i pewnie bardzo smaczne;)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda na cudownie intensywne w smaku :)
OdpowiedzUsuńCiasta z warzywami też piekę i lubię. Robiłam już marchewkowe i z burakiem, ale z cukinią jakoś nie było. Wypróbuje Twój przepis na pewno! :)
OdpowiedzUsuń