wtorek, 26 stycznia 2016

Ciasto czekoladowo-pistacjowe z cukinią






W tym roku, staram się jak mogę zmienić chociaż częściowo moje przepisy na bardziej zdrowe i dietetyczne. Wiem, że nie uda mi się ze wszystkimi, ale mam nadzieję, że i tak będzie ich dużo.
 Od kilku dni miałam ochotę na coś czekoladowego i możliwie oryginalnego.
Słyszałam o pysznych ciastach z cukinią, jednak większość z nich zawierało dużą ilość cukru i tłuszczu. Stworzyłam więc  własny przepis. Chyba się nim nie rozczarujecie?
 Ciasto jest wilgotne i mocno czekoladowe.
Z ograniczoną ilością cukru. Tłuszcz to tylko ten, jaki znajduje się w czekoladzie, jajku i jogurcie.
 Do wypieku zamiast zwykłej mąki, użyłam mąkę razową i kakao.
Ciasto wszystkim smakowało, chociaż moje dzieci stwierdziły, że mało słodkie. Można zwiększyć troszkę ilość cukru lub zamienić czekoladę gorzką na mleczną. Kwestia indywidualnego smaku każdego z nas.



SKŁADNIKI: na dwie formy keksowe 25x10 cm; czas przygotowania 60 minut

  • 3 jaja (żółtka i białka osobno)
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 180 g mąki razowej (u mnie z Lidla)
  • 2 łyżki kakao
  • 125 ml greckiego jogurtu (naturalny)
  • 150 g czekolady deserowej
  • 1 łyżeczka sody
  • 350-400 g startej cukinii (bez skórki)
  • 70 g orzechów pistacjowych (siekanych)
  • 1 łyżka cukru waniliowego-domowego 
Dekoracja:
  • 100 g czekolady deserowej lub mlecznej
  • 50 ml śmietanki
  • 30 g orzechów pistacjowych (siekanych)
WYKONANIE:

Cukinię umyć, obrać i zetrzeć  na tarce o dużych  oczkach.
W rondelku należy rozpuścić czekoladę z jogurtem. 
 Do jednej miski wlać białka, do drugiej żółtka.
Białka miksujemy na sztywną pianę z cukrem waniliowym.
 Nie myjąc końcówek miksera,  miksujemy żółtka na kogel-mogel z cukrem trzcinowym i sodą. Dodać rozpuszczoną czekoladę z jogurtem, zmiksować. Do czekoladowych żółtek dodać mąkę i kakao. Dokładnie wymieszać (ciasto jest dość tępe). Dodać startą cukinię, posiekane orzechy pistacjowe, wymieszać. 
Na koniec, w dwóch lub trzech partiach dodać sztywną pianę i delikatnie połączyć.
Przelać do dwóch foremek na keks wyłożonych pergaminem. 
Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok. 40-45 minut. Nie uchylamy piekarnika przez pierwsze 30 minut. Sprawdzić środek patyczkiem. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia.
Czekoladę deserową rozpuścić ze śmietanką.
 Ciasto posmarować polewą i posypać siekanymi pistacjami.
Smacznego :)









4 komentarze:

  1. Ciasto super i pewnie bardzo smaczne;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wygląda na cudownie intensywne w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasta z warzywami też piekę i lubię. Robiłam już marchewkowe i z burakiem, ale z cukinią jakoś nie było. Wypróbuje Twój przepis na pewno! :)

    OdpowiedzUsuń