SKŁADNIKI: na 6-8 porcji; czas przygotowania ok 120 minut
- ok. 1 kg pręgi wołowej
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki oliwy
- 3 duże marchwie
- pół selera
- 0,5 l czerwonego, wytrawnego wina
- 0,5 l wody
- 20 g gorzkiej czekolady 75% kakao
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 50 ml śmietanki lub mleka skondensowanego niesłodzonego
- 2 liście laurowe
- ziele angielskie (kilka ziaren)
- natka
- sok z cytryny
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. gdy cebula się zarumieni dodać zmiażdżony czosnek.
Marchew z selerem oczyścić. Marchew pokroić w kostkę, selera zetrzeć na tarce, dodać do mięsa. Wlać wino i wodę. Dodać ziele, liście laurowe, łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 1,5 godziny. Od czasu do czasu zamieszać. Po tym czasie mięso powinno być już miękkie.
Skrobię ziemniaczaną rozprowadzić ze śmietanką i kilkoma łyżkami wody, wlać do mięsa, dokładnie zamieszać. Dodać gorzką czekoladę i gotować bez przykrycia ok. 15 minut, żeby sos zgęstniał i odparował nadmiar wody.
Doprawić solą, pieprzem, posiekaną natką i sokiem z cytryny.
Smacznego :)
Zaskoczyłaś mnie kompletnie tym sosem czekoladowym Takiego połączenia z mięsem jeszcze nie próbowałam. Ale kto nie eksperymentuje... ;)
OdpowiedzUsuń