niedziela, 31 stycznia 2016

Gulasz z pręgi wołowej w sosie czekoladowym




 Gulasz jest prosty w przygotowaniu. Doskonały na chłodnie dni. Mięso wołowe  jest bardzo soczyste i miękkie, sos zaś aromatyczny i oryginalny.

SKŁADNIKI: na 6-8 porcji; czas przygotowania ok 120 minut

  • ok. 1 kg pręgi wołowej
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 3 duże marchwie
  • pół selera
  • 0,5 l czerwonego, wytrawnego wina
  • 0,5 l wody
  • 20 g gorzkiej czekolady 75% kakao
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 50 ml śmietanki lub mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie (kilka ziaren)
  • natka
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. gdy cebula się zarumieni dodać zmiażdżony czosnek.
Mięso umyć, pozbawić zewnętrznej błony, pokroić w średnią kostkę i podsmażyć z cebulą. 
Marchew z selerem oczyścić. Marchew pokroić w kostkę, selera zetrzeć na tarce, dodać do mięsa. Wlać wino i wodę. Dodać ziele, liście laurowe, łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 1,5 godziny. Od czasu do czasu zamieszać.  Po tym czasie mięso powinno być już  miękkie.
 Skrobię ziemniaczaną rozprowadzić ze śmietanką i kilkoma łyżkami wody, wlać do  mięsa, dokładnie zamieszać. Dodać gorzką czekoladę  i gotować bez przykrycia  ok. 15 minut, żeby sos zgęstniał i odparował nadmiar wody.
 Doprawić solą, pieprzem, posiekaną natką i sokiem z cytryny. 
Smacznego :)







1 komentarz:

  1. Zaskoczyłaś mnie kompletnie tym sosem czekoladowym Takiego połączenia z mięsem jeszcze nie próbowałam. Ale kto nie eksperymentuje... ;)

    OdpowiedzUsuń