wtorek, 22 marca 2016

Hiszpańskie grzanki-torrijas wg Esmeraldy





Dziś mam dla was hiszpańskie grzanki na słodko-torrijas con leche. 
Jest to tradycyjny deser Wielkiego Tygodnia. 
Mogą być z mlekiem lub z winem, usmażone polewane są słodkim syropem, miodem lub posypywane cukrem. Ja zrobiłam z mlekiem i zmodyfikowałam oryginalny przepis. 
Dzięki czemu uzyskałam rumiane, delikatne, puszyste i wilgotne grzanki, bez przypalonego jajka. (chłoną także mniej tłuszczu). Według mnie zdecydowanie smaczniejsze niż  tradycyjne torrijas.

SKŁADNIKI: 12-14 porcji; czas przygotowania ok. 60 minut

  • duża bułka wrocławska z dnia poprzedniego (400 g)
  • 1 l mleka
  • 4 łyżki cukru 
  • skórka z jednej pomarańczy lub cytryny
  • 1/3 lasa wanilii
  • 1-2 laski cynamonu
  •  4 łyżki cukru
  • 3 jajka 
Dodatkowo 
  • 1 szklanka wody
  • 125 g cukru
  • 1 łyżka miodu 
  • cynamon
  • 1 szklanka oleju słonecznikowego do smażenia
WYKONANIE:

Mleko zagotować z cukrem, skórką pomarańczową, laską cynamonową i wanilią. Przestudzić do ok. 40'C. 
Ugotować syrop (woda, cukier, miód gotujemy ok.15 minut).
 Do ciepłego mleka dodać dobrze roztrzepane jaja, dokładnie wymieszać. Czerstwą  bułkę pokroić w grube kromki (o grubości ok. 2 cm). Ułożyć dość luźno  w płaskim, szerokim naczyniu, zalać letnim mlekiem z jajkiem i odstawić na 10 minut, żeby dobrze nasiąkły. Najlepiej ostrożnie, po kilku minutach przekręcić je na drugą stronę.
Na teflonowej patelni rozgrzać olej. Na gorącym układamy 3-4 grzanki i smażymy  z obu stron na rumiany kolor.  Usmażone wyłożyć na papierowy ręcznik, żeby wsiąk nadmiar tłuszczu.
Grzanki ułożyć na półmisku i polać letnim syropem. Przed podaniem posypać cynamonem. 
Smacznego :)













1 komentarz: