czwartek, 13 października 2016

Czekoladowy "drapaniec" ze śliwkami






Ciasto jest bardzo delikatne i kruche, lekko wilgotne dzięki śliwkom i mocno czekoladowe.


SKŁADNIKI:tortownica/ średnicy 25 cm:
Czas przygotowania 15 minut
Czas chłodzenia 30 minut
Czas pieczenia 60 minut

Ciasto:

  • 400 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 75 g smalcu
  • 125 g drobnego cukru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • kilka kropli olejku pomarańczowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
Dodatkowo:
  • 100 g czekolady deserowej
  • 2 białka
  • 3 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 6-8 śliwek węgierek
  • 50 g startej czekolady do posypania ciasta lub czekoladowy groszek
WYKONANIE:

 Do blendera wsypać przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, olejek. Dodać żółtka, masło i smalec. Wszystko dokładnie posiekać. Ciasto szybko zagnieść na stolnicy, podzielić na pół. Jedna połówkę schować na 20 minut do zamrażalki, do drugiej dodać kakao i posiekać nożem, nie zagniatamy. Kakaową kruszonkę schować do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 180'C.
Tortownicę wyłożyć papierem. Czekoladę (100 g) posiekać nożem.
Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestkę i pokroić w ósemkę.
Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Wysypać dno tortownicy, nie ugniatamy. Na białym cieście ułożyć śliwki.
Podpiec w piekarniku na złoty kolor. 
U mnie trwało to 30 minut.
Na podpieczony spód ze śliwkami wysypać posiekaną czekoladę.
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem waniliowym. 
Pianę wymieszać delikatnie z łyżką mąki, posmarować ciasto ze śliwkami i czekoladą.
Na pianę wysypać kakaową kruszonkę.
Całość dopiec w piekarniku przez ok 30-35 minut.
Gorące posypać czekoladowym groszkiem lub startą czekoladą. 

Smacznego :)




1 komentarz: