Tort jest fantastyczny! W środku czekoladowy, przełożony kremem waniliowo-budyniowym, ptasim mleczkiem i orzeźwiającą galaretką. Zaskakuje w przekroju i smakuje wybornie.
Pomysł od Bogusi, który dopiero teraz doczekał się realizacji.
Polecam i zachęcam do jego wykonania, bo naprawdę warto.
SKŁADNIKI: prostokątna blaszka 20x30 cm;
czas przygotowania ok.4 godziny;
czas chłodzenia ok. 4 godziny
GALARETKA:
- 2 opakowania poziomkowej galaretki rozpuszczonej w 0,75 l gorącej wody, schłodzonej i lekko tężejącej
KREM:
- dwa opakowania budyniu o smaku waniliowym
- laska wanilii
- 1 l mleka
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki cukru
Pozostałe mleko zagotować z ziarenkami wanilii, cukrem i masłem.
Wlać rozprowadzony budyń i wszystko razem zagotować. Przykryć folią i odstawić do wystudzenia.
Dodatkowo:

- 300 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- Masło utrzeć do białości z cukrem pudrem. Do utartego dodać po łyżce chłodnego budyniu, za każdym razem dokładnie miksując.
- ok. 60 sztuk ptasiego mleczka z truskawkowym nadzieniem.(u mnie 1,5 opakowania po 380 g)
- 100 g czekolady mlecznej z truskawkami rozpuszczonej w 100 ml śmietany 22%
CIASTO KAKAOWE:
- 60 g mąki ziemniaczanej(1/3 szklanki)
- 120 g mąki pszennej (3/4 szklanki)
- 6 jaj dużych lub 7 mniejszych
- 180 g cukru (2/3 szklanki)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 130 ml zimnej wody
- 2 łyżki kakao


Pozostawić do schłodzenia. Zimne przekroić na dwa blaty.

Poczekać, aż lekko wsiąknie w biszkopt.
Pierwszy czekoladowy blat położyć na paterze. Wyłożyć 1/2 kremu i równomiernie rozprowadzić.

DEKORACJA:
- 250 g gorzkiej czekolady
- 200 ml śmietany 22%
- 250 ml śmietany 22%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 fix
- Czekoladowe róże i złote perełki

Gorzką czekoladę połamać i rozpuścić ze śmietaną w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej(kilka razy po 30 sekund).
Poczekać, aż lekko przestygnie i otynkować tort.
Śmietanę delikatnie ubić z cukrem pudrem i fixem.
Udekorować brzegi tortu. Ułożyć czekoladowe róże i posypać cukrowymi perełkami.
Schować na kilka godzin do lodówki, żeby wszystko dobrze zastygło.
Wyjąć z lodówki na 30 minut przed podaniem.
Smacznego :)

Wygląda wręcz widowiskowo! Ogromnie mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńWitam.
OdpowiedzUsuńRobi niesamowite wrażenie.Już planuję to ciasto zrobić.
Pięknie się prezentuje, ale jak dla mnie to trochę za dużo roboty ;) Podziwiam!!!!
OdpowiedzUsuńKażdy tort jest mniej lub więcej pracochłonny. Ten zrobiłam w cztery godziny, ale miałam i takie po 10 lub więcej. Cztery godzinki to chyba nie jest jeszcze tak źle😀 Można też zrobić skromniejszą dekorację. Tort jest bardzo smaczny, polecam.
UsuńCzy można użyć ptasiego mleczka z milki czekoladowego? Boję się że będzie brzydko wyglądać i źle smakować jeśli użyje tego.ale akurat mam w domu . Proszę o odpowiedź
OdpowiedzUsuń