Tort jest bardzo delikatny i wilgotny. Przełożony wiśniowym dżemem i udekorowany subtelnym waniliowym kremem z domowego budyniu i serka mascarpone. Prawdziwa uczta dla kubków smakowych.
Przepis autorski EsmeraldaZeSmakiem
SKŁADNIKI: wysoka tortownica o średnicy 20 cm;
czas przygotowania ok.160 minut
Biszkopt:
- 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
- szczypta soli
- 80 g cukru
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 80 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki zimnej wody

- 3 żółtka
- 1 jajko
- 100-120 g cukru
- 50 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 0,5 l mleka
- łyżeczka masła
- 1 laska wanilii lub esencja waniliowa
- szczypta soli
- 500 g serka mascarpone (dobrze schłodzony)
- 200 g wiśniowego dżemu
- 20 g startej białej czekolady do obsypania boku
- sok z jednej pomarańczy
- sok z 1/2 cytryny
- 250 ml wody
- 50 g cukru
Wszystkie składniki gotujemy przez 10 minut na średnim ogniu.
Ugotowany poncz ostudzić.
Ugotowany poncz ostudzić.

Laskę waniliową przeciąć,wyskrobać ziarenka i dodać do mleka. Mleko zagotować. Żółtka i jajko zmiksować cukrem i solą na puszysty kogel-mogel. Dodać skrobię i dokładnie wymieszać. Zalać gorącym mlekiem, wymieszać, przelać do garnka i gotować przez 2 minuty mieszając, żeby nie przypalić. Gorący budyń przelać do szklanej lub metalowej miski.
Przykryć folią spożywczą, tak, żeby dotykała jego powierzchni, gdy lekko przestygnie wstawić do lodówki na pół godziny.
Zimny budyń miksujemy przez kilka sekund. Dodajemy zimny serek mascarpone i wszystko krótko miksujemy lub mieszamy rózgą, uważając, żeby nie powstało masło.
Gotowy krem wstawiamy na pół godziny do lodówki.
Przygotować biszkopt:
Dno tortownicy wyłożyć pergaminowym krążkiem.
Boków niczym nie smarujemy. Jeśli nie mamy wysokiej tortownicy należy zwykłą tortownicę wyłożyć pergaminowym kołnierzem wysokim na 10 cm.
W metalowej misce ubić białka z solą. Do ubitych dodać cukier i zmiksować.
Do piany dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dokładnie miksując. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie rózgą, wlać 4 łyżki zimnej wody i jeszcze raz ostrożnie wymieszać. Przelać do tortownicy.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180 'C przez ok. 25-30 minut.
Nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia.
Upieczony zostawić w tortownicy, aż ostygnie.
Zimny obkroić, wyjąć z tortownicy i przekroić na trzy blaty.
Dno tortownicy wyłożyć pergaminowym krążkiem.

W metalowej misce ubić białka z solą. Do ubitych dodać cukier i zmiksować.

Piec w nagrzanym piekarniku w 180 'C przez ok. 25-30 minut.
Nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia.
Upieczony zostawić w tortownicy, aż ostygnie.

Każdy blat dobrze nasączyć ponczem.
Pierwsze dwa blaty smarujemy hojnie wiśniowym dżemem i kremem.
Przykrywamy ostatnim blatem, lekko dociskamy.
Tynkujemy wierzch i bok. Wygładzamy.
Dekorujemy tort za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy w rozetki.
Brzeg posypujemy startą czekoladą.
Tort przechowujemy w chłodnym miejscu.
Wyjmujemy z lodówki na pół godziny przed spożyciem.
Smacznego :)
ale wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję, obiecuję że taki jest pozdrawiam :)
UsuńCudowny torcik, pysznie wygląda i z chęcią bym teraz sobie zjadła kawałek :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko, przykro mi, ale nie mam już ani okruszków. Zapraszam na następny :)
UsuńWspaniały tort. Kusi wyglądem i połączeniem smaków.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie klasyczne smaki :)
OdpowiedzUsuńJeśli coś jest sprawdzone i smakuje wspaniale, to chyba nie ma sensu ulepszać, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńLubię gdy w torcie jest jakiś kwaskowaty kontrast - wiśnie jak dla mnie idealnie tu pasują :)
OdpowiedzUsuń