wtorek, 7 lutego 2017

Krem czekoladowo-budyniowy z mascarpone



Jeśli nie lubicie kremów z dodatkiem masła, to mam dla Wam aksamitny i wyborny krem czekoladowo-budyniowy
Dodany serek mascarpone sprawia, że krem jest delikatny i puszysty.  Doskonały do przygotowania deseru, przełożenia biszkoptu czy dekoracji.
Przepis EsmeraldaZeSmakiem

SKŁADNIKI:  na przełożenie i udekorowanie małego tortu o średnicy 20 cm.
Czas przygotowania ok. 60 minut


Budyń czekoladowy:
  • 2 żółtka
  • 60 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka kakao
  • 50 g gorzkiej czekolady w kostkach
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
Krem czekoladowy:
  • domowym budyń, dobrze schłodzony
  • 350 g zimnego serka mascarpone
WYKONANIE:

Przygotowanie budyniu:
Mleko zagotować. W miseczce zmiksować żółtka z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną, kakao, sól i pieprz. Wszystko razem wymieszać, zalać gorącym mlekiem i zagotować, energicznie mieszając, żeby nie przypalić. Gotujemy jedną-dwie minuty. Do gorącego budyniu dodać kostki czekolady wymieszać lub zmiksować. Przykryć folią spożywczą. Folia powinna dotykać powierzchnię budyniu, dzięki temu nie będzie kożucha. Gdy lekko przestygnie wstawić do lodówki, żeby się dobrze schłodził.

Przygotowanie kremu:
Zimny budyń krótko zmiksować, dodać  zimny serek mascarpone i wszystko ostrożnie zmiksować lub wmieszać rózgą, jak krem zacznie gęstnieć, należy zachować ostrożność, żeby go nie przebić, bo powstanie masło.
Można dodać esencję waniliową.
Gotowy krem wstawić na pół godziny do lodówki.
Schłodzonym kremem możemy przekładać biszkopt, tynkować ciasto, dekorować muffinki, torty czy wykorzystać do przygotowania pysznego deseru.
Smacznego :)


3 komentarze:

  1. Wersja czekoladowa musi być jeszcze pyszniejsza! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Krem wyszedł przepyszny, jednak po godzinie stracił konsystencję i nawet w lodówce z każdą godziną był coraz rzadszy. Czy może to być wina truskawek i galaretki?

    OdpowiedzUsuń