Na pewno większość z Was ma już go za sobą, ale dla tych co chcą go jeszcze czymś urozmaicić, polecam pyszną sałatkę z ogórków i papryki w zalewie słodko-kwaśnej.
SKŁADNIKI 1 porcja
Czas przygotowania ok. 4-5 godzin
- 5 kg dużych ogórków
- 4-5 sztuk czerwonej papryki
- 1/2 kg cebuli
Solanka:
- 1l wody
- 1/2 szklanki soli
Zalewa:
- 1l wody
- 2 szklanki octu 10%
- 3 szklanki cukru
- 1 łyżka gorczycy
- 5 listków laurowych
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- łyżeczka pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
Zagotować wodę z solą i odstawić do ostygnięcia.
Ogórki umyć, obrać, przekroić wzdłuż na ćwiartki lub ósemki, a te przekroić na pół
lub na trzy części. (w zależności od wielkości i grubości)
lub na trzy części. (w zależności od wielkości i grubości)
Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i białą wewnętrzną skórę, pokroić w paski, a potem w kostkę.
Cebulę obrać, przekroić wzdłuż pokroić w talarki.
Wszystkie warzywa wymieszać w dużej misce z solanką. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na trzy godziny, żeby puściły sok.
Po trzech godzinach odlać sok.
Sałatkę przełożyć do czystych słoiczków.
Ugotować zalewę octową.
Wytrzeć gwint, dokładnie zakręcić.
Słoiki pasteryzujemy przez 10 minut, następnie wyjmujemy z wody, studzimy i odstawiamy do spiżarni.
Smacznego :)
Lubię takie sałatki słoikowe. Zimą do obiadu jak znalazł!
OdpowiedzUsuń