Jesienne maliny kuszą swoim smakiem i aromatem.
Zachęcają do przygotowania apetycznych deserów i ciast.
Dziś u mnie "malinowa delicja".
Czyli delikatny kakaowy biszkopt przełożony musem malinowym i śmietankowym.
Udekorowany delicjami o smaku malinowym i malinową galaretką.
Przepis autorski EsmeraldaZeSmakiem.
SKŁADNIKI: prostokątna blaszka 25x35 cm;
Czas przygotowania ok. 2 godziny
Czas oczekiwania ok. 5 godzin
BISZKOPT:
- 6 dużych jaj (białka i żółtka oddzielnie)
- 125 g cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
MUS MALINOWY I ŚMIETANKOWY
- 2 galaretki malinowe
- 3 szklanki wrzątku
DEKORACJA:
- 24 delicji malinowych
- 2 galaretki malinowe
- 3 szklanki wrzątku
- maliny opcjonalnie
WYKONANIE:
Dno prostokątnej blaszki (najlepiej z rozpinanym rantem) wyłożyć papierem do pieczenia.
Biszkopt:
Białka ubić z solą na sztywną pianę dodając stopniowo po łyżce cukru.
Do ubitej piany dodać po jednym żółtku, za każdym razem krótko miksując.
Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
Delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę, wyrównać powierzchnię, piec w nagrzanym piekarniku w 180° C przez ok. 25 minut. Upieczony pozostawić w blaszce do ostygnięcia.
Zimny przekroić na dwa blaty.
Galaretki do musu rozpuścić we wrzątku, przestudzić i wstawić do lodówki, żeby stężała.
Galaretki do dekoracji rozpuścić we wrzątku i zostawić w temperaturze pokojowej.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, rozpuścić.
1/3 żelatyny dodać do malin, wymieszać.
2/3 zostawić do śmietany.
Maliny rozdrobnić blenderem z cukrem i
1/3 żelatyny.
Stężałą galaretkę do musu śmietankowego pokroić w kostkę.
Dobrze schłodzoną śmietanę lekko ubić z cukrem pudrem, wlać pozostałą część jeszcze ciepłej żelatyny i delikatnie zmiksować.
Połowę śmietany dodać do rozdrobnionych malin z żelatyną i cukrem, wymieszać.
Do pozostałej śmietany dodać galaretkę w kostkach, wymieszać.
Na spód formy, w której pieczony był biszkopt położyć pierwszy kakaowy blat.
Na biszkopt wylać mus malinowy, przykryć drugim blatem i lekko docisnąć.
Wyłożyć bitą śmietanę z galaretką, wyrównać jej powierzchnię i ułożyć ciastka delicje. Na delicje wylać lekko stężałą galaretkę, wstawić na kilka godzin do lodówki, żeby wszystko dobrze zastygło.
Uwaga!
Gdyby blaszka była zbyt niska, brzeg podwyższyć folią aluminiową i dopiero potem zalać ciastka już tężejącą galaretką.
Smacznego😘
Dorotko - nie dość, że cudowna, to jeszcze z malinami. :) Wybitnie moje smaki. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Danusiu. Twoje słowa bardzo dużo dla mnie znaczą. Ciasto jest przepyszne, a malinki od siostry. W Hiszpanii takich nie znajdę. Pozdrawiam serdecznie ❤
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie, bardzo elegancko :)
OdpowiedzUsuńJa też najbardziej lubię właśnie te jesienne maliny :)
Dziękuję za tak miły komplement. Pozdrawiam Aniu
Usuńprzecudownie ciacho!
OdpowiedzUsuńO raju! Strrrrasznie kusisz tymi swoimi ciastami ostatnio. Maliny kocha, więc to zdecydowanie coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńPięknie udekorowane całymi malinami :)
OdpowiedzUsuń