Tort jest zrobiony z delikatnego, kakaowego biszkoptu. Nasączony ponczem z amaretto, przełożony dżemem z wiśni, ganachem i aksamitnym kremem truflowym z mascarpone.
SKŁADNIKI: tortownica 25 cm
Czas przygotowania ok. 3 godziny
Biszkopt kakaowy:
- 6 dużych jaj (żółtka i białka osobno)
- 125 g cukru
- 120 g mąki pszennej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu
- 6 łyżek zimnej wody
Poncz:
- 150 ml zimnej herbaty
- 1 łyżka cukru
- 50 ml likieru amaretto
- kilka kropli olejku rumowego
Krem truflowy:
- 200 g czekoladowych trufli
- 100 g mlecznej czekolady
- 50 g gorzkiej czekolady
- 125 ml gorącego mleka
- 750 g serka mascarpone schłodzony
Dekoracja:
- 1/4 kremu truflowego
- 50 g gorzkiej czekolady
- łyżka śmietany
- 3 łyżki czekoladowych wiórek
- łyżka złotych perełek
Dodatkowo:
-pół słoiczka dżemu wiśniowego do przełożenia
WYKONANIE:
Dno tortownicy wyłożyć pergaminowym krążkiem. Boków niczym nie smarujemy, ani nie posypujemy.
Białka z solą ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier.
Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem krótko miksujemy całość. Gdy zużyjemy wszystkie żółtka, w trzech partiach dodać przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Delikatnie wymieszać rózgą. Na samym końcu wlać wodę i sok z cytryny, całość delikatnie wymieszać do połączenia się ze sobą składników.
Przelać ciasto do tortownicy, wyrównać powierzchnię, wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w 180°C przez ok. 35 minut, do tzw suchego patyczka.
Tortownicę z biszkoptem odwrócić do góry dnem i ustawić na kratce. Pozostawić do ostygnięcia.
Zimny biszkopt przekroić nożem
strunowym na trzy blaty.
Wszystkie składniki ponczu wymieszać i za pomocą pędzelka nasączyć blaty.
Przygotowanie kremem.
Do miski wlać gorące mleko, dodać połamaną czekoladę i czekoladowe trufle. Mieszamy wszystko łyżką do momentu rozpuszczenia się czekolady. Można także wszystko rozpuścić w kąpieli wodnej.
Odłóżyć 4 łyżki polewy do posmarowania jednego biszkoptowego blatu.
Do pozostałej lekko letniej polewy dodać serek mascarpone i wszystko zmiksować, uważając, żeby nie zważyć kremu.
1/4 część kremu odłożyć do dekoracji.
Na paterze ułożyć pierwszy nasączony blat posmarować cienko dżemem wiśniowym, a potem kremem i równomiernie rozsmarować.
Przykryć drugim blatem, lekko docisnąć. Biszkopt posmarować odłożoną polewą i częścią kremu.
Położyć ostatni blat, lekko
docisnąć. Otynkować całość, wygładzić ciepłym nożem.
Krem odłożony do dekoracji przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy.
Udekorować kremem dookoła tort według gustu. U mnie odwrócone S lub ?. Na środku rozsypać czekoladowe wiórki i posypać złotymi perełkami.
Jeśli zostało nam trochę kremu można udekorować tort u podstawy.
Gorzką czekoladę rozpuścić ze śmietaną, poczekać aż przestanie i polać brzeg tortu.
Tort przechowywać w lodówce do momentu spożycia.
Wyjąć z lodówki na pół godziny przed degustacją.
Smacznego😊
zapiera dech :)
OdpowiedzUsuńDziękuję😊
UsuńPiękny tort! Musiał smakować nieziemsko :)
OdpowiedzUsuńPowiedziano mi, że był pyszny
UsuńWygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńPiękny torcik ❤
OdpowiedzUsuńpięknie się prezentuje ;)
OdpowiedzUsuńPodziwiam przeogromnie! Wspaniale zaprezentowany :)
OdpowiedzUsuńpared de hierba verde
OdpowiedzUsuństadyum yapımı
OdpowiedzUsuń