Krem jest bardzo smaczny, delikatny i lekki.
Możemy go wykorzystać do deserów, ciast owocowych oraz tortów. Krem ten nadaje się również do dekorowanie muffinek i tortów.
Przepis autorski EsmeraldaZeSmakiem
SKŁADNIKI: na 1,2 kg kremu (do przełożenia i dekoracji średniego tortu o średnicy 22-25 cm
Czas przygotowania + czas chłodzenia
ok. 60 minut
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 100-120 g cukru
- 50 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 0,5 l mleka
- łyżeczka masła
- 1 laska wanilii lub esencja waniliowa
- szczypta soli
- 500 g serka mascarpone (dobrze schłodzony)
WYKONANIE:

Przykryć folią spożywczą, tak, żeby dotykała jego powierzchni, gdy lekko przestygnie wstawić do lodówki na pół godziny lub dłużej, aż dobrze wystygnie.

Gotowy krem wstawiamy na pół godziny do lodówki.
Schłodzonym kremem przekładamy tort/ciasto i dekorujemy według gustu.
Smacznego :)
Myślę że szybko wypróbuję :) Ostatnio szukałam właśnie jakiegoś ciekawego kremu :)
OdpowiedzUsuńSmacznego
UsuńSuper,w koncu jakiś inny niz wszystkie krem. W ten weekend wypróbuję. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPrzynajmniej bez masła, przepraszam jest jedna łyżeczka, można pominąć. pozdrawiam :)
UsuńKrem wyszedł fantastyczny. Jak dla mnie idealny do eklerów (mój był w wersji karmelowej, bo taki miałam budyń-dałam zamiast skrobi). Odrobina żelatyny nie zaszkodzi dla stabilności. Poza tym rewelacja. Dziękuję za inspirację.
OdpowiedzUsuńMniam, takie kremy to ja lubię :)
OdpowiedzUsuńWitam, czy na ten krem można kłaść masę cukrową?
OdpowiedzUsuńSzukałam przelicznika w necie ile to jest 50g mąki ziemniaczanej... wszystkie źródła podawały, że jedna łyżka to 25g... chociaż nie sprecyzowali czy płaska czy z górką... dałam 2 w miarę płaskie i mój budyń wyszedł za rzadki... więc ile i jakich łyżek tej skrobi trzeba dać wg Ciebie, droga autorko?
OdpowiedzUsuńPyszny,ale za rzadki,proponuje wiecej skrobi/maki ziemniaczanej/
OdpowiedzUsuń