poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Pulpeciki (Albondigas)

Bardzo smaczne pulpeciki,chętnie jedzone przez moich synków. W przepisie hiszpańskim sos zawiera szklankę czerwonego wina, ale ja ze względu na dzieci używam wodę, co wcale nie ujmuje im w smaku.


Czas przygotowania: 45 minut

SKŁADNIKI: (4 os)
  • 600g mielonego mięsa (wieprzowo-wołowe)
  • 2 kromki chleba tostowego lub mała bułka (namoczone w mleku)
  • 1 jajko
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczka soli
  • Pieprz, curry, ostra papryka, rozmaryn, mielony kminek, łyżka posiekanej natki pietruszki

SOS POMIDOROWY:
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szkl wody lub czerwonego wina
  • 1 łyżka mąki (najlepiej ziemniaczanej)
  • Sól, pieprz, oregano, liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego do smaku.
Dodatkowo mąka do obtoczenia i olej do smażenia (4-5 łyżek)




WYKONANIE:


Cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce oleju. Połowę dodać do mięsa (drugą zachować do sosu).
Połączyć ze sobą wszystkie składniki wraz z przyprawami. (Nie mieszamy za długo bo będą twarde).
Robimy kulki wielkości włoskiego orzecha (za pomocą wilgotnych rąk) i obtaczamy w mące. Kulki należy smażyć na oleju do zarumienienia ze wszystkich stron. Przełożyć do rondelka, wlać ok. 1 szkl wody (powinny być przykryte wodą). Wsypać przyprawy sosu. 













Dusimy pod przykryciem ok. 20 minut. Na koniec dodać resztę podsmażonej cebuli wymieszanej z łyżką mąki ziemniaczanej oraz koncentrat pomidorowy i gotować jeszcze przez 3 minuty.
Podawać z ryżem, makaronem lub frytkami.



SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz