wtorek, 28 maja 2013

Ptysiowa piramida w niciach z karmelu (croquembouche) - www.esmeraldazesmakiem.blogspot.com

 
 To bardzo oryginalny, efektowny i delikatny deser. Ideę dał mi konkurs kulinarny w telewizji hiszpańskiej. Zrobiłam go po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni. Polecam każdemu, kto chce wprawiać w zachwyt swoje grono przyjaciół czy rodzinę. Doskonałe jako deser i piękny motyw dekoracyjny, a w Boże Narodzenie może służyć za choinkę. Trochę pracochłonne, ale co za efekt końcowy!
(Przepis na ciasto ptysiowe według Moje Wypieki).

SKŁADNIKI: (na ok.25 cm piramidę z ptysi) (czas przygotowania: ok. 2,5 godziny)



  • 1 szkl wody
  • 125g masła lub margaryny
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 4 jajka
WYKONANIE:
W rondelku o podwójnym dnie gotujemy wodę z masłem. Do wrzątku wsypujemy mąkę i szybko mieszamy, aby się nie przypaliło i było gładkie. Ciasto jest gotowe, gdy odstaje od brzegów i posiada połysk.
Poczekać, aż przestygnie. Zmiksować dodając po jednym jajku.
Przełożyć do rękawa cukierniczego (końcówka najlepiej okrągła lub gwiazdka) wyciskać (na blaszkę posmarowaną masłem) ptysie wielkości orzecha włoskiego.


Piec w nagrzanym piekarniku (200') i piec ok. 20 minut. Chłodne ptysie nadziewamy kremem lub bitą śmietaną. Uwaga! Ptysie, jeśli to możliwe najlepiej nadziać tuż przed  spożyciem, aby były delikatne i kruche. Ciasto parzone szybko wchłania wilgoć z kremu i otoczenia dlatego po dłuższym czasie robi się miękkie i już nie smakuje tak samo. Ta sama rada dotyczy karmelu.


SKŁADNIKI KREMU:

  • 300g śmietany 36%
  • 300g serka mascarpone
  • 125g cukru pudru
  • cukier waniliowy
Wszystkie składniki muszą być schłodzone. Zmiksować uważając, aby krem się nie zważył. Do czasu nadziewania ptysi, krem odstawić do lodówki.


KARMEL:
Z 1/2 szkl cukru zrobić karmel.
Na suchą patelnie wsypujemy cukier. Podgrzewamy, aż znacznie brązowieć. Zamieszać i trzymać przy cieple, aby nie twardniał. Zbyt długie gotowanie spowoduje przepalenie.
UWAGA! Karmel jest bardzo gorący i można się nim poważnie poparzyć. Należy być bardzo ostrożnym.

WYKONANIE PIRAMIDY:
Nadziane ptysie moczymy w karmelu, ale tylko tyle, aby można było przykleić jeden do drugiego. Układamy w okrąg (średnicy ok. 15cm).
Za każdym razem zmniejszając średnice, aby utworzyła nam się piramida.Możemy z pergaminu zrobić rożek, który nam ułatwi tworzenie piramidy (ja zrobiłam bez). Po zastygnięciu należy go usunąć pociągając od spodu do dołu.
Gdy stożek mamy gotowy, za pomocą dwóch widelców robimy nici z karmelu (widelce moczymy w karmelu i odrywamy jeden od drugiego) dekorując piramidę z ptysi.
Pamiętamy, aby przechowywać do czasu spożycia w suchym i chłodnym miejscu, dzięki temu nie będą gumowe. Nadzianie ptysiów i ułożenie to ok.1 godzina pracy.


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz