piątek, 14 czerwca 2013

Chleb razowy na zakwasie ze śliwkami i orzechami - www.esmeraldazesmakiem.blogspot.com



Bardzo smaczny, wieloziarnisty chleb razowy.
Ponieważ jest na zakwasie potrzebuje kilku godzin na wyrośnięcie. Dlatego  najlepiej przygotować go rano i piec po południu lub robimy ciasto wieczorem i pieczemy rano.
(jeśli nie mamy zakwasu i  dodamy drożdże chleb wyrośnie szybciej).


SKŁADNIKI: (na około 1 kg chleba)(5-8 godzin - czas potrzebny na wyrośnięcie chleba)
  • 250g zakwasu
  • 2 szkl mąki razowej pszennej
  • 1 szkl mąki żytniej
  • 1 szkl otrąb
  • 4 łyżki lnu
  • 4 łyżki sezamu
  • 8 śliwek (pokroić)
  • 8 orzechów włoskich (pokroić)
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka soli
  • ok.1 1/2 szkl letniej wody
WYKONANIE:
W niecce lub dużej misce wymieszać mąki.Wlać zakwas(powinien być w temperaturze pokojowej).
Dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto. W razie konieczności, gdyby ciasto było zbyt tępe dolać letniej wody.
Ciasto powinno odstawić nam od ręki (ciasto wyrabiać około 20 minut, tak jak ciasto drożdżowe).
Wyłożyć do foremki, uklepać mokrą ręką, przykryć wilgotną ściereczką lub woreczkiem aby nam nie wyschło. Odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swą objętość. Nadciąć wierzch, aby odgazować i piec w nagrzanym piekarniku w 190' około 60 minut. Wyjąć z formy. Spód powinien wydawać głuchy odgłos po ostukaniu. Pozostawić do ostygnięcia na kratce.


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz