czwartek, 26 września 2013

Rogaliki półfrancuskie z figą i serem cheddar

 
Przepyszne kruche i słodko-słone rogaliki. Figi i mocny ser świetnie do siebie pasują.
Ja byłam zachwycona ich smakiem.

SKŁADNIKI:16 rogalików 
  • 25g drożdży 
  • 50ml śmietany 
  • 70ml ciepłego mleka 
  • 2 łyżki cukru 
Wszystkie składniki połączyć, odstawić do wyrośnięcia rozczynu. 
  • 350g mąki 
  • 125g zimnego masła 
  • 50g cukru 
  • 1 jajko 
  • 1 żółtko 
  • 1/2 łyżeczki płaskiej proszku do pieczenia 
  • szczypta soli
  • 16 fig
  • 100g sera cheddar (16 małych kostek, którymi nadziejemy figi)
  • Cukier puder do posypania.
WYKONANIE: Do dużej miski lub na stolnicy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Do mąki na tartce o dużych oczkach zetrzeć zimne masło, wsypać cukier i szczyptę soli. Dodać jajko z żółtkiem oraz wyrośnięte drożdże. Wszystko szybko zagnieść. Ciasto powinno być jednolite i miękkie, ale nie może nam się kleić do ręki. Uformować kulę i rozwałkować na duży okrągły placek o średnicy ok.45 cm.
Radełkiem, tak jakby to była pizza podzielić na 16 identycznych części.
Na każdy ułożyć umytą figę, nadzianą kawałeczkiem sera. Zawinąć jak rogalik. Pozostawić na 15 minut do lekkiego wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku w 180' przez ok. 20 minut. Upieczone i chłodne posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz