piątek, 11 października 2013

Pieczony bakłażan

SKŁADNIKI:(4 os)(1 godzina)
  • 2 duże bakłażany
  • 400g mielonego mięsa
  • 1/2 cebuli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 200g startego sera np.mozzarella 
  • 1/2 cytrny
  • sól, pieprz, papryka, bazylia,
WYKONANIE:
Bakłażan przekroić wzdłuż i wydrążyć za pomocą łyżki miąższ, uważając, aby nie naruszyć skórki (ja pozostawiłam trochę więcej miąższu przy skórce).  Posmarować połówką cytryny i pokroić w kostkę.
Do mielonego mięsa wbić jajko, wsypać kostkę z bakłażanu, pokrojoną cebulę, bułkę tartą i przyprawy. Wymieszać. Tak przygotowanym farszem wypełnić pozostałą skórkę z bakłażanu. Każdy posypać startym serem i piec najlepiej w naczyniu żaroodpornym w  piekarniku  nagrzanym do 220' ok. 25 minut. Tak upieczony bakłażan możemy podawać sam lub z tostem posmarowanym masłem i posypanym cebulką. 
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz