- 2 duże bakłażany
- 400g mielonego mięsa
- 1/2 cebuli
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- 200g startego sera np.mozzarella
- 1/2 cytrny
- sól, pieprz, papryka, bazylia,
Bakłażan przekroić wzdłuż i wydrążyć za pomocą łyżki miąższ, uważając, aby nie naruszyć skórki (ja pozostawiłam trochę więcej miąższu przy skórce). Posmarować połówką cytryny i pokroić w kostkę.
Do mielonego mięsa wbić jajko, wsypać kostkę z bakłażanu, pokrojoną cebulę, bułkę tartą i przyprawy. Wymieszać. Tak przygotowanym farszem wypełnić pozostałą skórkę z bakłażanu. Każdy posypać startym serem i piec najlepiej w naczyniu żaroodpornym w piekarniku nagrzanym do 220' ok. 25 minut. Tak upieczony bakłażan możemy podawać sam lub z tostem posmarowanym masłem i posypanym cebulką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz