poniedziałek, 14 października 2013

Szyszki ryżowe inaczej


Bardzo smaczne, chrupiące ciasteczka bez pieczenia. Proste i szybkie w wykonaniu. Inna wersja od tradycyjnych szyszek. Zamiast krówek ciągutek używa się gotowej masy krówkowej lub kajmakowej (dulce de leche) i czekoladę mleczną oraz płatków ryżowych(choco crispies zamiast dmuchanego ryżu).

SKŁADNIKI:(ok.30sztuk)(15 minut)
  • 30 papilotek do czekoladek lub mini magdalenek
  • 200g dulce de leche lub masy krówkowej
  • 100g mlecznej czekolady
  • 50g masła
  • ok.200g płatków ryżowych (choco krispies)
  • 50g płatków migdałowych
  • 1 łyżka rumu lub kilka kropli aromatu rumowego,arakowego
WYKONANIE: 
Do rondelka wyłożyć dulce de leche (masę krówkową), dodać połamaną czekoladę i masło. Podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia i połączenia składników ciągle mieszając. Dodać aromat lub rum. Wsypać płatki migdałowe i ryżowe, wymieszać. Najlepiej jeszcze ciepłe wykładać za pomocą łyżeczki do papilotek. Możemy również poczekać aż ostygną do temperatury pokojowej i formować ręcznie średnie szyszki (najlepiej w rękawiczkach z latexu, aby nie pozostawiać odcisków na ciasteczkach i zachować ich połysk). Odstawić w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia. Świetnie się spiszą jako dekoracja kloszu z ciastem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz