sobota, 5 kwietnia 2014

Paella z kurczakiem i kukurydzą al curry

Za oknem żółto,w parku żółto i u mnie na talerzu żółto:)
Paella z kurczakiem i kukurydzą al curry. Bardzo smaczne, sycące i lekko pikantne danie.
SKŁADNIKI: (4 os.) (czas przygotowania: 75 minut)

  • 8 skrzydełek drobiowych
  • 1 duży por lub cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 250g ryżu
  • 2 gotowane kolby kukurydzy
  • 0,5 l wody
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka curry
  • kilka nitek szafranu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 cayena
  • Pietruszka do dekoracji
WYKONANIE:
Skrzydełka umyć, oczyścić i przekroić na pół (ja odcięłam też końce).
W szerokim garnku lub dużej i wysokiej patelni rozgrzać olej. Podsmażyć lekko skrzydełka, wyjąć i zachować.
Na tym samym oleju zeszklić drobno pokrojonego pora lub cebulę. Pod koniec dodać zmiażdżony czosnek, chwilę podsmażyć.
Następnie odlać część oleju i wsypać suchy ryż. Smażyć 2-3 minuty ciągle mieszając. Wlać wymierzoną wodę. Dodać podsmażone skrzydełka i wszystkie przyprawy. Gotować na średnim ogniu do czasu odparowania połowy płynu.
NIE MIESZAMY!!!
Następnie na wierzch wrzucić przełamane kolby kukurydzy. Zamieszać i zmniejszyć ogień na jak najmniejszy. Przykryć i uparować do miękkość ok. 35 minut.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz