Paella z kurczakiem i kukurydzą al curry. Bardzo smaczne, sycące i lekko pikantne danie.
SKŁADNIKI: (4 os.) (czas przygotowania: 75 minut)
- 8 skrzydełek drobiowych
- 1 duży por lub cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- 250g ryżu
- 2 gotowane kolby kukurydzy
- 0,5 l wody
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka curry
- kilka nitek szafranu
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka papryki
- 1 cayena
- Pietruszka do dekoracji
Skrzydełka umyć, oczyścić i przekroić na pół (ja odcięłam też końce).
W szerokim garnku lub dużej i wysokiej patelni rozgrzać olej. Podsmażyć lekko skrzydełka, wyjąć i zachować.
Na tym samym oleju zeszklić drobno pokrojonego pora lub cebulę. Pod koniec dodać zmiażdżony czosnek, chwilę podsmażyć.
Następnie odlać część oleju i wsypać suchy ryż. Smażyć 2-3 minuty ciągle mieszając. Wlać wymierzoną wodę. Dodać podsmażone skrzydełka i wszystkie przyprawy. Gotować na średnim ogniu do czasu odparowania połowy płynu.
NIE MIESZAMY!!!
Następnie na wierzch wrzucić przełamane kolby kukurydzy. Zamieszać i zmniejszyć ogień na jak najmniejszy. Przykryć i uparować do miękkość ok. 35 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz