To jedna z moich ulubionych babek. Jest bardzo aromatyczna i lekko wilgotna.
Polana jest cytrynowym syropem, który dodatkowo podkreśla jej smak oraz nadaje piękny połysk.
SKŁADNIKI:(foremka do babek 22 cm ; czas przygotowania 55 minut)
- 4 jaja
- 200 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 125 g jogurtu greckiego lub śmietany 18%
- 125 ml oleju
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- starta skórka z dwóch cytryn
- 1 łyżeczka świeżego imbiru( starty lub bardzo drobno posiekany)
- szczypta soli
- 2 małe obrane cytryny pokrojone w plasterki
- 150 g cukru
- 1/2 szkl wody
Do rondelka wlać wodę, wsypać cukier i poukładać plasterki cytryn.
Gotować na małym ogniu ok. 30 minut(nie mieszamy),aż powstanie syrop.
WYKONANIE:
Jajka zmiksować z cukrem i solą na kogel-mogel. Dodać jogurt i olej, krótko zmiksować.
Wsypać proszek do pieczenia, startą skórkę cytryny, imbir oraz wlać sok z cytryny.
Wymieszać. Na koniec połączyć z przesianą mąką i delikatnie wymieszać.
Wyłożyć do formy posmarowanej olejem i posypanej bułką tartą.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok.45 minut. Sprawdzić patyczkiem, lekko przestudzić i wyjąć z foremki.
Jeszcze ciepły posmarować syropem, aż do jego wykończenia. Na wierzch poukładać kandyzowane cytryny.
Smacznego ;)
Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz