niedziela, 21 września 2014

Babka cytrynowa z jogurtem


To jedna z moich ulubionych babek. Jest bardzo aromatyczna i lekko wilgotna.
Polana jest cytrynowym syropem, który dodatkowo podkreśla jej smak oraz nadaje piękny połysk. 

SKŁADNIKI:(foremka do babek 22 cm ; czas przygotowania 55 minut)

  • 4 jaja
  • 200 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 125 g jogurtu greckiego lub śmietany 18%
  • 125 ml oleju
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • starta skórka z dwóch cytryn
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru( starty lub bardzo drobno posiekany)
  • szczypta soli
SYROP:

  • 2 małe obrane cytryny pokrojone w plasterki
  • 150 g cukru 
  • 1/2 szkl wody


Do rondelka wlać wodę, wsypać cukier i poukładać plasterki cytryn.
Gotować na małym ogniu ok. 30 minut(nie mieszamy),aż powstanie syrop.

WYKONANIE:

Jajka zmiksować z cukrem i solą na kogel-mogel. Dodać jogurt i olej, krótko zmiksować.
Wsypać proszek do pieczenia, startą skórkę cytryny, imbir oraz wlać sok z cytryny.
Wymieszać. Na koniec połączyć z przesianą mąką i delikatnie wymieszać.
Wyłożyć do formy posmarowanej olejem i posypanej bułką tartą.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok.45 minut. Sprawdzić patyczkiem, lekko przestudzić i wyjąć z foremki. 
Jeszcze ciepły posmarować syropem, aż do jego wykończenia. Na wierzch poukładać kandyzowane cytryny.
Smacznego ;)


Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz