Ciasteczka są cienkie, aromatyczne, chrupiące i niezwykle smaczne.
Moim dzieciom bardzo smakowały ze szklanką mleka, ja zadowoliłam się z kawą.
SKŁADNIKI:(na ok 44 ciasteczek ; czas przygotowania 60 minut)
- 125 g miękkiego masła
- 2 żółtka
- 100 g drobnego cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki miodu
- ok. 300 g mąki
WYKONANIE:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać miękkie masło w małych kostkach, żółtka i pozostałe składniki. Zagnieść ciasteczka. Ciasto musi być elastyczne i gładkie. Rozwałkować podsypując delikatnie mąką na cienki placek ok. 2 mm. Za pomocą foremki w kształcie serca lub innej wycinać ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej pergaminem. Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok. 15 minut.
Upieczone wyłożyć na metalową kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Zimne przechowywać w hermetycznym pojemniku.
Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz