Bułka wrocławska doskonała na śniadanie z masłem, dżemem czy wędliną. Jeśli zostanie nam trochę czerstwej, możemy wykorzystać ją do zrobienia bułki tartej lub przygotować z niej smaczne i słodkie hiszpańskie grzanki - torrijas. przepis tutaj
SKŁADNIKI:
- 450-500 g mąki pszennej tortowej
- 300 ml ciepłego mleka
- 25 g drożdży ( lub 1 opakowanie drożdży instant - 7 g)
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
Drożdże rozpuścić (rozmieszać) w ciepłym mleku, dodać cukier i wsypać 1/2 mąki. Wymieszać, zostawić na około 20 min, aż drożdże zaczną pracować i całość się ładnie podwoi swoją objętość.
Dodać łyżeczkę soli oraz resztę mąki pszennej i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrastania na 30 min (pod przykryciem).
Po tym czasie ciasto znów wyrobić i pozostawić na kolejne 30 minut.
Po tym czasie ciasto znów wyrobić i pozostawić na kolejne 30 minut.
Z ciasta uformować bułkę wrocławską, ułożyć na dużej blasze z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, lekko posmarowanym oliwą lub mlekiem i naciąć pod skosem lub na grubość naszych kromek. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez 25 minut w temperaturze 180'C, ostudzić na metalowej kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz