Wkrótce rozpocznie się sezon na truskawki.
Moja propozycja na delikatny i bardzo smaczny deser czekoladowo-truskawkowy.
SKŁADNIKI:(na 6 porcji ; czas przygotowania: 20 minut + czas oczekiwania: 120 minut)
MUS CZEKOLADOWY:
- 125 g mlecznej czekolady
- 200 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej)
- 1/2 łyżki żelatyny (3 listki)
- kilka łyżek zimnej wody do namoczenia żelatyny
MUS TRUSKAWKOWY:
- 250 g truskawek
- 200 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej)
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka żelatyny(6 listków)
- kilka łyżek zimnej wody do namoczenia żelatyny
DODATKOWO:
- foremka prostokątna na keks (10/25 cm)
- kilka podłużnych biszkoptów
- kilka łyżek mleka do namoczenia biszkoptów
- 150 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru
- 2 truskawki
PRZYGOTOWANIE:
Foremkę wyłożyć folią.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
Biszkopty lekko namoczyć w mleku i wyłożyć wzdłuż dno keksówki.
Mus czekoladowy:
Czekoladę połamać i rozpuścić w kuchence mikrofalowej (ustawiając program rozmrażania), na gładką polewę. Żelatynę lekko podgrzać i rozpuścić.
Śmietanę ubić na sztywno mikserem, uważając, żeby nie przebić. Do ubitej śmietany dodać letnią czekoladę i żelatynę. Dokładnie wymieszać i szybko wyłożyć na biszkopty. Wyrównać jej powierzchnię. Przygotować mus truskawkowy.
Mus truskawkowy:
Truskawki umyć pozbawić szypułek i rozdrobnić blenderem z cukrem i wymieszać z rozpuszczoną żelatyną.
Śmietanę ubić i delikatnie wymieszać z musem truskawkowym. Mus wyłożyć na jeszcze niezastygnięty mus czekoladowy. Wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki na ok.100 minut, żeby mus dobrze stężał. Dobrze zastygnięty mus ostrożnie wyjąć z foremki i polać letnią polewą czekoladową (czekolada rozpuszczona ze śmietaną). Wstawić do lodówki.
Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Ubitą przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować mus rozetkami.
Truskawki pokroić w ćwiartki i ułożyć na śmietanie.
Do momentu spożycia, przechowywać w lodówce.
Bardzo elegancko się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń