Tort "Ferrero Rocher" - jestem nim oczarowana. Czekoladki uwielbiam i nie mogę się im oprzeć. Tort wyglądem również je przypomina. Wizualna inspiracja zaczerpnięta z internetu. " Ferrero Rocher" jest bardzo czekoladowy, z dużą ilością orzechów, delikatnym musem czekoladowym i chrupiącą pralinką w środku. Polany jest czekoladą z orzechami i oprószony złotym barwnikiem, wygląda oszałamiająco, co podkreślenia nie tylko niemalże królewskiego wygląd, ale i smak.
Przepis mojego autorstwa.
SKŁADNIKI:(8 porcji ; półokrągła salaterka o średnicy 20 cm ; tortownica o średnicy 20 cm ;
czas przygotowania 2,5 godziny + czas oczekiwania co najmniej 4 godziny)
BISZKOPT:
- 3 jajka(żółtka i białka osobno)
- 2 łyżki czubate mąki pszennej
- 1 łyżka czubata kakao
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
PONCZ:
MUS:
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 300 g czekolady z całymi orzechami laskowymi
- 20 g żelatyny (2 łyżki lub 12 listków)
- 50 ml zimnego mleka
- aromat rumowy
- 8 czekoladek "Ferrero Rocher"
- 500 ml śmietanki 35% dobrze schłodzonej
DEKORACJA:
- 350 g mlecznej czekolady z kawałkami orzechów laskowych
- łyżka śmietanki 35%
- złoty barwnik spożywczy w proszku
- pędzel
- złota patera lub talerz
- papierowa,brązowa harmonijka
- czekoladki
WYKONANIE:
Poncz. Cappuccino osłodzić i wymieszać z rumem. Wystudzić.
Żelatynę namoczyć w mleku. Do metalowej miski wbić jajka i wsypać cukier. Do dużego garnka wlać ok. 1,5 l wody i ustawić na ogniu. Nad garnkiem ustawić miskę z jajkami i cukrem, Miksować nad parą, aż uzyskamy puszysty krem jajeczny (ok. 20 minut). Do ubitego kremu dodać połamaną czekoladę, aromat, delikatnie i dokładnie wymieszać.
Zimny biszkopt przekroić na dwa krążki, każdy nasączyć. Posmarować jeden blat czekoladowym kremem i przykryć drugim biszkoptem.
Salaterkę wyłożyć spożywczą folią.
Salaterkę wyłożyć spożywczą folią.
Namoczoną żelatynę rozpuścić. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na średnich obrotach mikserem (uważając, żeby nie przebić na masło).Wlać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Połączyć delikatnie z pozostałym kremem jajecznym i wyłożyć do przygotowanej salaterki lub miski. Na wierzch ułożyć czekoladki(bez złotka), lekko wcisnąć, przykryć posmarowanym biszkoptem, delikatnie docisnąć. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, najlepiej pozostawić na całą noc, żeby dobrze zastygło
Mleczną czekoladę z kawałkami orzechów rozpuścić ze śmietaną.
Na metalową kratkę wyjąć zastygnięty i zimny torcik z salaterki. Polać lekko ciepłą czekoladą z orzechami, dokładnie posmarować całość. Odczekać 20 minut, żeby czekolada zastygła. Poprószyć złotym barwnikiem spożywczym i rozprowadzić za pomoca pędzelka. Ułożyć na złotym talerzu, wokół tortu położyć papierową harmonijkę i czekoladki (jeśli jeszcze do dekoracji ocalały :) .
Na metalową kratkę wyjąć zastygnięty i zimny torcik z salaterki. Polać lekko ciepłą czekoladą z orzechami, dokładnie posmarować całość. Odczekać 20 minut, żeby czekolada zastygła. Poprószyć złotym barwnikiem spożywczym i rozprowadzić za pomoca pędzelka. Ułożyć na złotym talerzu, wokół tortu położyć papierową harmonijkę i czekoladki (jeśli jeszcze do dekoracji ocalały :) .
Smacznego:)
Fantastyczna dekoracja, wygląda zjawiskowo :)
OdpowiedzUsuń