Tort jest fantastyczny, o bardzo delikatnej konsystencji i wybornym smaku. Zrobiony jest z biszkoptu rzucanego, nasączonego wiśniówką. Posmarowany i przełożony powidłami z czereśni, bitej śmietany oraz ,,pijanymi", świeżymi czereśniami. Ładnie i apetycznie wygląda również w przekroju.
SKŁADNIKI: tortownica o średnicy 25 cm, wysoka na 10 cm ; czas przygotowania ok.3 godziny
Biszkopt:
- 10 jaj
- 10 łyżek cukru (200 g)
- 9 łyżek maki pszennej (z czubkiem 340 g)
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 1 cukier waniliowy
Dodatkowo:
oraz
- 1,5 l śmietanki 30% dobrze schłodzonej
- 3 śmietan-fixy
- 3-4 łyżki cukru pudru
- Cukier waniliowy lub olejek
- 125 g mlecznej czekolady (rozpuszczonej, lekko schłodzonej i płynnej)
- mały słoiczek powideł z czereśni lub wiśni
- kilka całych czereśni do dekoracji
- kilka łyżek czekolady w płatkach
PRZYGOTOWANIE:
Czereśnie umyć (zostawić kilka do dekoracji), pozbawić ogonków i wydrylować. Zasypać cukrem i zalać sokiem z cytryny i wiśniówką. Odstawić na dwie godziny, żeby nabrały mocy i mocniejszego smaku. Można kilka razy zamieszać.
Przygotować tortownicę.
Dno wyłożyć pergaminowym krążkiem, boku nie smarujemy ; jeśli nie mamy wysokiej tortownicy można upiec dwa biszkopty, każdy z 5 jaj lub bok tortownicy wyłożyć pergaminowym kołnierzem, tak, żeby wystawał kilka, ok. 4 cm ponad tortownicę.
Przygotowanie biszkoptu.
Żółtka oddzielić od białek.
Białka zmiksować w misce ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec miksowania dodać w dwóch partiach 1/2 część cukru (5 łyżek). Miksować, aż się rozpuści.
Nie myjąc końcówek, żółtka zmiksować na puszysty kogel-mogel z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Dodać do białek i delikatnie wymieszać.
Na koniec dodać przesianą mąkę. Wymieszać ostrożnie szpatułką, od dołu ku górze (dodatkowo napowietrzamy biszkopt).
Wyłożyć do tortownicy, wyrównać.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok.40 minut do tzw. suchego patyczka.
Upieczony i jeszcze gorący w tortownicy, należy upuścić na podłogę lub blat z wysokości ok. 40 cm.
Pozostawić do całkowitego wystygnięcia, gdy jest zimny, obkroić boki biszkoptu od formy.
Biszkopt przed krojeniem najlepiej wstawić na pół godziny do lodówki.
Przekroić na 2 blaty, a te na pół.
,,Pijane" czereśnie wyłożyć na sitko. Wiśniówkę zagotować z 1/2 szklanki wody, ostudzić i zimnym ponczem nasączyć każdy biszkopt.
Ubić śmietanę z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i fixem. Uważając, aby nie przebić, najlepiej ubijać na średnich obrotach. Odłożyć 1/4 do obłożenia tortu.
Ująć z pozostałej dwie łyżki do dekoracji na rozetki.
Na paterze położyć pierwszy nasączony blat, posmarować powidłami i 1/3 ubitej śmietany. Na śmietanie ułożyć 1/3 część czereśni. Przykryć kolejnym biszkoptem i postąpić podobnie.
Odłożoną 1/4 część śmietany wymieszać z rozpuszczoną, chłodną czekoladą. Posmarować wierzch czwartego blatu. Obłożyć bok, posypać czekoladą w platkach, udekorować rozetkami z białej śmietany oraz czereśniami.
Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Smacznego :)
Przekroić na 2 blaty, a te na pół.
,,Pijane" czereśnie wyłożyć na sitko. Wiśniówkę zagotować z 1/2 szklanki wody, ostudzić i zimnym ponczem nasączyć każdy biszkopt.
Ubić śmietanę z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i fixem. Uważając, aby nie przebić, najlepiej ubijać na średnich obrotach. Odłożyć 1/4 do obłożenia tortu.
Ująć z pozostałej dwie łyżki do dekoracji na rozetki.
Na paterze położyć pierwszy nasączony blat, posmarować powidłami i 1/3 ubitej śmietany. Na śmietanie ułożyć 1/3 część czereśni. Przykryć kolejnym biszkoptem i postąpić podobnie.
Odłożoną 1/4 część śmietany wymieszać z rozpuszczoną, chłodną czekoladą. Posmarować wierzch czwartego blatu. Obłożyć bok, posypać czekoladą w platkach, udekorować rozetkami z białej śmietany oraz czereśniami.
Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Smacznego :)
Ale wypiekłaś wspaniały tort! Taki kawałek poproszę do kawy .... :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie robiłam taki tylko,że z wiśniami:)
OdpowiedzUsuńJa mam problem z wiśniami. W Hiszpanii są praktycznie nieosiągalne, ale dostosowałam się do okoliczności. Tort wyszedł pyszny, wiśniówka pomogła ;) Pozdrawiam i dziękuję.
UsuńZ moimi ukochanymi czereśniami... Obłędny :)
OdpowiedzUsuńCzy można nasączyć ,naponczować każdy rodzaj ciasta -nie tylko te tortowe ale nap szarlotkę -bo chciałbym do szarlotki dodać sok nap;mandarynkowy -Chciałbym aby dodatkowo odczuwać smak i zapach mandarynki -
OdpowiedzUsuńNasączyć można każdy biszkopt lub babkę. Jeśli chcesz, aby szarlotka pachniała mandarynką lub pomarańczą , to do PRAŻONYCH jabłek dodaj sok lub owoc cytrusowy i upraż razem z jabłkami, aż odparuje nadmiar wody. Można wyspać pomarańczową galaretkę. W jabłeczniku z surowych jabłek sok należy odcisnąć. Dodatkowo do kruchego ciasta dodaj startą skórkę z pomarańczy
Usuń