poniedziałek, 14 września 2015

Frużelina z jeżyn





Jeżynki piękne i zdrowe, z działki rodziców najlepsze. W tym roku był na nie wyjątkowy urodzaj. Można się było nimi najeść do syta, a nawet starczyło na zimowe przetwory.
Frużelina z jeżyn doskonała do sernika, lodów, gofrów itp.

SKŁADNIKI: czas przygotowania 15 minut

  • 1 kg jeżyn
  • 250 g cukru (jeśli jeżyny są bardzo kwaśne należy dosłodzić)
  • 1 łyżka żelatyny  namoczonej w zimnej wodzie
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki zimnej wody do rozrobienia mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
Do garnka włożyć  jeżyny, dodać cukier i rozgotować. Następnie należy wlać mąkę  rozprowadzoną wodą i sok z cytryny.
 Ugotować rzadki kisiel. Do gorącego kisielu dodać namoczoną żelatynę i dokładnie wymieszać, żeby się rozpuściła. 
Gorącą frużelinę przelać do słoiczków i szczelnie zamknąć.
Smacznego :) 

Uwaga! Gdyby frużelina wyszła zbyt gęsta, można dolać niewielką ilość gorącej, przegotowanej wody.


1 komentarz:

  1. Bardzo lubię jeżyny; u mnie niestety w tym roku mało, za mało...

    OdpowiedzUsuń