Ciasto drożdżowe jest moim ulubionym ciastem na każdą porę roku.
Tym razem ze śliwkami i kokosową kruszonką. Jest wilgotne w środku i kruche na zewnątrz.
SKŁADNIKI: tortownica o średnicy 25 cm; czas przygotowania ok. 90 minut
- 250 letniego mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 150 g cukru
- ok. 650 g mąki
- 50 g roztopionego masła(tylko)
- szczypta soli
- 2 opakowania cukru waniliowego

dodatkowo:
- ok.750 g śliwek
- jedno roztrzepane jajko.
Kruszonka:
- 50 g masła
- 4 łyżki cukru
- 50 g mąki
- 1/3 szklanki wiórek kokosowych

Wszystkie składniki rozetrzeć w palcach, aż powstaną jednolite, sypkie kawałki kruszonki. Ewentualnie dodać troszkę masła lub wiórek kokosowych.
WYKONANIE:
Wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej.


Tortownice poprószyć mąką. Wyłożyć ciasto i porozciągać na wielkość blaszki.
Wylać roztrzepane jajko. Ułożyć pokrojone śliwki,dobrze wcisnąć w ciasto. Całość posypać grubo kokosową kruszonką.
Pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia na 10-15 minut.
Wyrośnięte wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 170'C przez ok. 45-50 minut.

Najlepiej smakuje ciepłe, ale i zimne jest puszyste,delikatne i lekko wilgotne.

Ta kruszonka musi być pyszna :) Super ciasto.
OdpowiedzUsuńWitaj. Zgadza się jest bardzo smaczna i chrupiąca. Jak kokosowe ciasteczka. Pozdrawiam i dziękuję
UsuńAleż cudownie puchate! Ze śliwkami i kokosową nutą musiało smakować wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuń