Kwiaty z ananasa to ciekawa i piękna dekoracja np: tortów, ciast, deserów, koktajli.
Można je także wykorzystać na bardzo smaczną i zdrową przekąskę (chipsy).
Pierwszy raz zobaczyłam je U Danusi. Urzekły mnie swoim wdziękiem i oryginalnością.
SKŁADNIKI: na ok. 30 kwiatów; czas przygotowania: 3-4 godziny
Owoc ananasa układamy na desce, obcinamy jego dwa końce, obieramy i usuwamy oczka".

Osuszamy papierowym ręcznikiem i układamy na papierze do pieczenia rozłożonym na ruszcie.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 100'C przez 45 minut.
Można użyć suszarki do grzybów.
Plasterki ananasa należy co ok.15 minut przekręcać.

Plasterki przekładamy na zewnętrzną stronę foremek do babeczek i suszymy tak przez ok 1,5 godziny. Po tym czasie, plasterki ananasa przypominają już kwiatki, ale prawdopodobnie nie są jeszcze dokładnie wysuszone, dlatego należy je umieścić, pojedynczo w foremkach na babeczki i pozostawić w ciepłym piekarniku na całą noc.
Wysuszone przechowywać w hermetycznym pojemniku, żeby nie nabierały wilgoci z otoczenia.

Należy je dokładnie umyć, przetrzeć alkoholem, natłuścić olejem i posmarować dwoma warstwami rozpuszczonej, gorzkiej czekolady. Gdy czekolada dobrze zastygnie, ostrożnie odklejamy czekoladowe listki ananasa.
Smacznego i aromatycznej zabawy

Robiłam, są proste, a niesamowicie efektowne :)
OdpowiedzUsuńZa każdym razem tak samo mnie zachwycają. :)
OdpowiedzUsuńMnie też urzekły :)
OdpowiedzUsuń