wtorek, 22 grudnia 2015

Piernik staropolski z czekoladą








Piernik staropolski, to ciasto wyjątkowe, nie tylko z powodu swojego korzennego i miodowego smaku, ale także ze względu na sposób przygotowania. Żeby móc się nim delektować, ciasto należy zrobić na 4-5 tygodni przed planowaną degustacją.
Po kilku doświadczeniach i przygodach z  ciastem miodowym , stworzyłam przepis własny. 
Piernik jest miękki zaraz po upieczeniu, pachnie niesamowicie i smakuje cudownie, wprost rozpływa się w ustach. Polecam, nie tylko na święta. 




SKŁADNIKI: blaszka 28-36 cm; czas przygotowania 20 minut + czas leżakowania 4-6 tygodni 
+ czas pieczenia ok. 60 minut  
  • 500 g miodu naturalnego np. akacjowego 
  • 200 g białego cukru 
  • 200 g trzcinowego cukru
  • cukier waniliowy (łyżka)
  • 250 g masła
  • 2 torebki przyprawy korzennej do piernika (40 g w torebce)
  • 200 ml mleka
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,1 kg mąki pszennej
Dodatkowo do przełożenia:
  • 700 g powideł ze śliwki
  • 150 g gorzkiej czekolady
oraz do dekoracji:
  • 400-500 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml śmietanki 30%
  • perełki, tarta czekolada itp

PRZYGOTOWANIE CIASTA:


W dużym garnku (6 l) podgrzewamy na średnim ogniu miód, cukier(biały, trzcinowy, waniliowy) oraz masło, do momentu rozpuszczenia się cukru.
Do gorącego wlać mleko, zamieszać.
Wbić 3 jaja i energicznie wymieszać rózgą, żeby nam nie ścięły jajka. Następnie wsypać przyprawę piernikową, sól, kwasek i sodę. Nadal wszystko mieszamy rózgą. Całość zacznie się lekko pienić.
W trzech partiach dodać przesianą mąkę, za każdym razem dokładnie połączyć.
Ciasto jest dość rzadkie, o konsystencji gęstego pure. Wyrobić starannie ciasto i przełożyć do kamionkowego lub szklanego naczynia. 
Przykryć ściereczką lub pokrywką, odstawić w chłodne miejsce (np. do lodówki lub na balkon) na 4 - 6 tygodni.

Piec na 2-3 dni przed świętami.


PIECZENIE:


Po ok. pięciu tygodniach, ciasto nadaje się do wypieku. 
Dojrzałe ciasto wyłożyć na blat lub stolnicę, podsyać trochę mąki i krótko zagnieść.
Ciasto podzielić na 3 równe części (najlepiej zważyć),

Na papierze do pieczenia, dociętym do wymiarów naszej blaszki,  rozwałkować placki podsypując pod nie mąkę (grubość  na kilka mm), wyrównać boki. Piec w temperaturze około 170º C przez 15 - 20 minut. Wystudzić.

Powidła podgrzać, dodać kawałki czekolady i dokładnie wymieszać. Przełożyć wystudzone blaty. Przykryć arkuszem papieru, położyć deseczkę i równomiernie obciążyć (4 kg cukru); odstawić na  kilkanaście godzin w chłodne miejsce, żeby powidła zastygły, a  nasze piernikowe blaty się skleiły.


Piernik, nastepnego dnia podzielić 4 batony, polać rozpuszczoną czekolada wymieszaną ze śmietanką. Posmarować dokładnie wierzch i boki. Zapobiegnie to wysychaniu. Posypać posypką i odstawić w chłodne miejsce, żeby czekolada dobrze zastygła. 

Przechowywać zawinięty w papier do pieczenia lub lnianą ściereczkę.

Uwaga: Wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać (trzeba jednak lekko podsypywać mąką.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz