Kolejna wspólna akcja Ciasto na niedzielę pozwoliła mi uczcić
Dzień Babci i Dziadka tą wyjątkową babką.
Babka jest bardzo aromatyczna i wilgotna.
Jej smak wzbogaciła domowa konfitura z pomarańczy (można ją przygotować w 30 minut).
Do popołudniowej herbatki u babci będzie jak znalazł.
Przepis autorski EsmeraldaZeSmakiem.
SKŁADNIKI:
tortownica o średnicy 25 cm;
+szklanka/słoiczek lub forma z kominkiem do babek.
Czas przygotowania: ok. 90 minut
Konfitura z pomarańczy:
- 3 pomarańcze średniej wielkości
- 100 g cukru
Biszkopt:
- Skórka z pomarańczy
- 40 g cukru
- 5 jaj (żółtka i białko oddzielnie)
- 150 g cukru
- 100 g rozpuszczonego masła
- 100 ml oleju
- 270 g mąki tortowej
- szczypta soli
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki wody pomarańczowej (agua de azahar)
- 3-4 czubate łyżki cukru pudru
- sok z 1/2 pomarańczy
- 1/4 łyżeczki kurkumy (opcjonalnie)
- Skórka kandyzowana z pomarańczy do dekoracji
WYKONANIE:
Dno tortownicy wyłożyć pergaminowym krążkiem, na środku ustawić szklankę owiniętą folią aluminiową i posmarowaną olejem.
Konfitura z pomarańczy.
Konfitura z pomarańczy.
Pomarańcze sparzyć wrzątkiem i dokładnie wyszorować, osuszyć.
Skórę zetrzeć na tarce o małych oczkach, tylko jej pomarańczową część.
Do skórki dodać 40 g cukru, wymieszać.
Pomarańczę obrać z pozostałej, białej skórki i pestek (dzięki temu konfitura nie będzie miała goryczki), rozdrobnić
blenderem lub drobno pokroić.
Rozdrobnione pomarańcze przełożyć do rondelka, wsypać cukier oraz 1/3 startej skórki z pomarańczy (pozostałą część skórki dodamy do biszkoptu). Prażyć przez ok. 25 minut często mieszając, żeby odparował nadmiar soku i konfitura stężała.
Biszkopt:
Mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia.
Białka zmiksować z solą na sztywną pianę, pod koniec dodać 1/3 część cukru i ubić.
Nie mając końcówek w drugiej misce miksujemy żółtka z pozostałym cukrem na kogel-mogel.
Do kremu wlać sok z cytryny, olej i rozpuszczone masło,
wodę de azahar.
Zmiksować, dodać pozostałą skórę pomarańczową, mąkę z proszkiem i sodą, wymieszać. Na koniec w kilku partiach
dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.
Do przygotowanej tortownicy wyłożyć 2/3 część ciasta.
Na ciasto wykładamy łyżeczką gorącą konfiturę, a na konfiturę pozostałą część ciasta.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok. 55 minut do tzw. suchego patyczka.
Upieczoną lekko przestudzić.
Przygotować lukier.
Cukier puder utrzeć z sokiem pomarańczowym i kurkumą
(jeśli jej nie lubicie, można pominąć).
Letnią babkę odwrócić i polukrować. Na lukrze poukładać kandyzowaną skórkę.
Smacznego :)
We wspólnej akcji wzięły udział następujące blogi:
Małgosia. Jedz i smakuj
Bożenka. Moje kucharzenie
Małgosia. Marcepanowy kącik
Diana. Di gotuje
Marzena. Kulinarna Maniusia
Joanna. Grunt to przepis
Angelika. Życie zaczyna się w kuchni
Skórę zetrzeć na tarce o małych oczkach, tylko jej pomarańczową część.
Do skórki dodać 40 g cukru, wymieszać.
Pomarańczę obrać z pozostałej, białej skórki i pestek (dzięki temu konfitura nie będzie miała goryczki), rozdrobnić
blenderem lub drobno pokroić.
Rozdrobnione pomarańcze przełożyć do rondelka, wsypać cukier oraz 1/3 startej skórki z pomarańczy (pozostałą część skórki dodamy do biszkoptu). Prażyć przez ok. 25 minut często mieszając, żeby odparował nadmiar soku i konfitura stężała.
Biszkopt:
Mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia.
Białka zmiksować z solą na sztywną pianę, pod koniec dodać 1/3 część cukru i ubić.
Nie mając końcówek w drugiej misce miksujemy żółtka z pozostałym cukrem na kogel-mogel.
Do kremu wlać sok z cytryny, olej i rozpuszczone masło,
wodę de azahar.
Zmiksować, dodać pozostałą skórę pomarańczową, mąkę z proszkiem i sodą, wymieszać. Na koniec w kilku partiach
dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.
Do przygotowanej tortownicy wyłożyć 2/3 część ciasta.
Na ciasto wykładamy łyżeczką gorącą konfiturę, a na konfiturę pozostałą część ciasta.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok. 55 minut do tzw. suchego patyczka.
Upieczoną lekko przestudzić.
Przygotować lukier.
Cukier puder utrzeć z sokiem pomarańczowym i kurkumą
(jeśli jej nie lubicie, można pominąć).
Letnią babkę odwrócić i polukrować. Na lukrze poukładać kandyzowaną skórkę.
Smacznego :)
We wspólnej akcji wzięły udział następujące blogi:
Małgosia. Jedz i smakuj
Bożenka. Moje kucharzenie
Małgosia. Marcepanowy kącik
Diana. Di gotuje
Marzena. Kulinarna Maniusia
Joanna. Grunt to przepis
Angelika. Życie zaczyna się w kuchni
Pysznie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńNo właśnie ..pysznie się prezentuje..dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńWspaniała babeczka, dziękuje za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńPyszna babeczka i ma cudny kolor. Dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńPyszności i dziękuję za wspólną akcję!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie intensywnie cytrusowe ciasta :)
OdpowiedzUsuń