niedziela, 19 listopada 2017

Ciasto karmelowe z jabłkami



Dziś zamiast tradycyjnej szarlotki, ciasto karmelowe z jabłkami. Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne.

SKŁADNIKI: tortownica o średnicy 22 cm
Czas przygotowania ok. 60 minut

Ciasto

  • 5 średnich jabłek
  • 250 g mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 125 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 150 ml jogurtu greckiego
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 5 łyżeczk cukru trzcinowego
  • masło do posmarowania formy

Sos karmelowy
  • 125 g cukru
  • 60 g masła
  • 80 ml śmietanki 30%
  • sól do smaku

WYKONANIE:

Tortownicę wyłożyć pergaminem i posmarować masłem.
Jabłka obrać i usunąć obieraczką gniazdo nasienne.
Ułożyć w tortownicy, posypać cynamonem.
Do miski wsypać przesianą mąkę, cukier, cukier waniliowy,sól, proszek do pieczenia i miękkie masło. Zmiksować mikserem.
Dodać całe jajka i jogurt, krótko zmiksować
do połączenia się składników.
Ciasto wyłożyć do tortownicy z jabłkami, rozsmarować. Do jabłek wyspa po łyżeczce cukru trzcinowego.
Wstawać do nagrzanego piekarnika. Piec ok 45 minut w temperaturze 180°C. Środek sprawdzić patyczkiem, ewentualnie dopiec.

Przygotować karmel.
Na suchą patelnię wsypać cukier. Cukier podgrzewamy na średnim ogniu, aż znacznie się karmelizować. Nie mieszamy łyżką, tylko ruszamy patelnią, żeby równomiernie się rozpuścił.
Gdy cukier się rozpuści, dodajemy masło i energicznie mieszamy rózgą. Gdy masło się rozpuści zdejmujemy karmel z ognia i powoli wlewamy śmietankę, ciągle mieszając, żeby powstał jednolity o jedwabnej konsystencji sos.
Upieczone ciasto polewamy hojnie karmelowym sosem.

Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe z lodami waniliowymi.
Smacznego 😉

Ciasto bierze udział we wspólnej akcji Ciasto na niedzielę.
Prosto i smacznie u Dorci
Dorcia w kuchni
Czarrna od kuchni
Sama słodycz u Asi


Dziękuję za wspólne pieczenie.

6 komentarzy: