Marcepan najczęściej kupujemy w sklepie, zwłaszcza w okresie świąt Bożego Narodzenia. Przygotowujemy z niego różne ciasteczka, figurki, kremy, ozdoby na tort czy ciasto.
Jeśli chcecie marcepan zrobić w domu osobiście,wystarczą nam obrane migdały, cukier, trochę wody i aromat migdałowy, by w kilka minut marcepan mieć już gotowy. Na pewno będzie równie smaczny jak ten ze sklepu, a może nawet lepszy.SKŁADNIKI na ok 500 g masy marcepanowej
- 250 g białych migdałów
- 150 g cukru
- 80 ml wody
- aromat migdałowy
- cukier puder do podsypania marcepanu
Przygotowanie marcepanu.
Za pomocą blendera lub termomix migdały
drobno mielimy.
W rondelku gotujemy wodę z cukrem.
Gdy tylko się zagotuje zdejmujemy z ognia i cienkim strumieniem wlewamy do migdałów, ciągle mieszając.
Dodać kilka kropli olejku migdałowego i
zagnieść ciasto, można trochę podsypać cukrem pudrem, ale nie za dużo. Ciasto powinno się lekko kleić.
Owijamy marcepan folią spożywczą i pozostawiamy na godzinę w lodówce.
Schłodzony marcepan jest plastyczny i łatwo daję się modelować
Super przepis, na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńSmacznego ☺
UsuńJuż od dawna przymierzam się do wykonania marcepanu. Dziękuję za przepis i pozdrawiam Dorotko :)
OdpowiedzUsuńDziekuje za super przepis. Wcale nie jest trudny do wykonania, a ja myślalam,że tylko w sklepach można go nabyc.Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńWitaj. Do niedawna myślałam podobnie, dobrze, że w końcu podjęłam wyzwanie i spróbowałam własnych sił. Warto było ☺
OdpowiedzUsuńZapamiętuje i kiedyś na pewno zrobię sobie taki swój marcepan :D
OdpowiedzUsuńZachęciłaś mnie do zrobienia samemu. Do tej pory zawsze kupowałam gotowy. Już planuję co z niego zrobię:-) Pozdrawiam:-)
OdpowiedzUsuńKusisz mnie Dorotko tym marcepanem. ;)
OdpowiedzUsuń