niedziela, 14 kwietnia 2013

Ryż z jabłkami i jogurtem


Mój pierwszy przepis na deser lub podwieczorek. Łatwy do zrobienia i smaczny, a granat daje mu wyjątkowy, chrupiący smak.SKŁADNIKI (4os.)
  • 400ml wody
  • 200g ryżu
  • 2-3 jabłka
  • jogurt grecki do dekoracji 
  • łyżeczka oleju
  • łyżeczka soli
  • cynamon 
  • cukier do smaku
  • granat do dekoracji lub inne owoce

WYKONANIEDo suchego rondelka wsypujemy ryż, sól i wlewamy olej. Stawiamy na ogniu i chwilę prażymy mieszając, aby się nie przypalił, do uzyskania ziaren o białym połysku. Dolewamy 400ml wody (może prysnąć) i gotujemy do chwili odparowania wody na średnim ogniu (nie mieszamy). Gdy na powierzchni pojawiają się pierwsze dziurki, raz zamieszać i zmniejszyć płomień na jak najmniejszy. Przykryć pokrywką i zostawić do parowania (ok.15-20min).Jabłka obrać i pokroić. Udusić na patelni w łyżce wody. Dosypać cynamon i cukier do smaku. Odstawić.Przygotować owoc granatu wyłuskując ziarna.Do pucharków lub na talerzyk nakładamy miękki ryż (najlepiej widelcem aby się oddzielały ziarenka). Polewamy duszonymi jabłkami i jogurtem. Udekorować granatem i posypać cynamonem.Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz