Tortilla to potrawa ,którą możemy zrobić szybko, tanim kosztem i raczej wszystkim smakuje. Doskonale nadaje się na piknik czy wyprawę z plecakiem.
SKŁADNIKI (4 os)
- 4-5 średnich ziemniaków
- 6-7 jaj
- 1 cebula (biała lub czerwona)
- sól i pieprz do smaku.
- ok.1 szkl. oleju do smażenia
Ziemniaki oraz cebulę obrać i pokroić w talarki (plasterki). Na patelnię wlać olej. Rozgrzać tłuszcz i dodać pokrojone warzywa. Smażyć pod przykryciem na średnim ogniu, do chwili aż będą miękkie. Od czasu do czasu zamieszać.
Do
salaterki wbić jaja, dodać przyprawy i lekko roztrzepać. Wyłowić
usmażone ziemniaki i jeszcze gorące połączyć z jajami. Zamieszać. Zlać nadmiar oleju z patelni, a następnie wylać na nią masę jajeczną. Smażyć należy pod przykryciem na bardzo
małym ogniu. Gdy jaja zaczną się ścinać, za pomocą
dużego talerza przekręcić na drugą stronę i dosmażyć.
Pokroić na ćwiartki i podawać ze świeżą bagietką, kawą lub kakao.
SMACZNEGO!
Pokroić na ćwiartki i podawać ze świeżą bagietką, kawą lub kakao.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz