wtorek, 16 kwietnia 2013

Babka rumowa z bakaliami





















Babka jest wilgotna ,świetnie nadaje się na popołudniowe spotkanie przy kawie lub herbacie.
Wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej.

SKŁADNIKI:
  • 200 g dobrej margaryny lub masła
  • 200 g cukru
  • 170 g mąki
  • 3 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 szkl. bakalii (rodzynki,smażona skórka pomarańczowa ,orzechy itp.)
  • 2 łyżki rumu
  • 1 łyżeczka (czubata) proszku do pieczenia
  • aromat rumowy
  • szczypta soli
  • mąka do obtoczenia bakalii

WYKONANIE:


Margarynę ucieramy z cukrem i solą na puszysty krem, dodając powoli po jednym żółtku.Do miski przesiać należy mąkę, proszek do pieczenia, budyń. Następnie odstawić na bok i ubić pianę z białek. Do kremu dodawać na przemian mąkę i pianę z białek delikatnie mieszając. Dolać rum i aromat, wymieszać. Wsypać bakalie obtoczone w mące i całość wylać do formy wysypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku 180' ok 60 minut .(Nie otwierać piekarnia przed czasem,można spowodować opadnięcie babki).Sprawdzić patyczkiem. (Patyczek powinien być suchy po wyjęciu)Chłodną babkę posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz