Z 1 kg ciasta otrzymamy około 20 średnich rogalików. Składniki powinny być o temperaturze pokojowej.
SKŁADNIKI:
- 50g wody
- 50g oliwy z oliwek (łagodnej)
- 50g białego wina
- 100g masła lub smalcu
- 2 jajka (1 do ciasta + 1 do posmarowania rogalików)
- 30g świeżych drożdży
- 450-550g mąki
- 1łyżeczka soli
- 2-3 łyżki cukru
- 2 łyżki mleka
- Dżem do nadzienia(np: wiśniowy)
WYKONANIE:
Drożdże, cukier i mleko wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Do miski wlewamy wodę, wino, olej, masło, jajko i wyrośnięte drożdże. Roztrzepać. Dosypać sól i połowę mąki. Wymieszać łyżką. Potem powoli dosypujemy mąkę i wyrabiamy czystą ręką (10-15 min). Ciasto powinno być gładkie i odstawać od ręki (ciasto podobne jak na pierogi czy pizzę). Nie czekając aż wyrośnie, dzielimy na 5-6 części i formujemy kulki. Każdą rozwałkować na placek wielkości małego talerzyka, przekroić na krzyż (4 Rogaliki) kłaść łyżeczką dżem i zwijać od szerszej strony trójkąta do środka (formujemy rogaliki).
Układamy na blaszce wysypanej mąką zachowując odstęp. Smarujemy roztrzepanym jajkiem (możemy posypać makiem lub innymi ziarnami). Piec w nagrzanym piekarniku 180-200' ok 15-20 minut, na złoty kolor.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz