czwartek, 18 kwietnia 2013

Rogaliki drożdżowe na winie


Bardzo smaczne i długo zachowujące świeżość. Masa doskonale nadaje się też na drożdżowe paszteciki czy bułeczki.
Z 1 kg ciasta otrzymamy około 20 średnich rogalików. Składniki powinny być o temperaturze pokojowej.

SKŁADNIKI:

  • 50g wody
  • 50g oliwy z oliwek (łagodnej)
  • 50g białego wina
  • 100g masła lub smalcu
  • 2 jajka (1 do ciasta + 1 do posmarowania rogalików)
  • 30g świeżych drożdży
  • 450-550g mąki
  • 1łyżeczka soli
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • Dżem do nadzienia(np: wiśniowy) 

WYKONANIE:
Drożdże, cukier i mleko wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Do miski wlewamy wodę, wino, olej, masło, jajko i wyrośnięte drożdże. Roztrzepać. Dosypać sól i połowę mąki. Wymieszać łyżką. Potem powoli dosypujemy mąkę i wyrabiamy czystą ręką (10-15 min). Ciasto powinno być gładkie i odstawać od ręki (ciasto podobne jak na pierogi czy pizzę). Nie czekając aż wyrośnie, dzielimy na 5-6 części i formujemy kulki. Każdą rozwałkować na placek wielkości małego talerzyka, przekroić na krzyż (4 Rogaliki) kłaść łyżeczką dżem i zwijać od  szerszej strony trójkąta do środka (formujemy rogaliki). 
Układamy na blaszce wysypanej mąką zachowując odstęp. Smarujemy roztrzepanym jajkiem (możemy posypać makiem lub innymi ziarnami). Piec w nagrzanym piekarniku 180-200' ok 15-20 minut, na złoty kolor.
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz