Kilka lat temu mój mąż zrobił mi niespodziankę. Przyrządził mi pyszną sałatkę z czerwonego buraczka. Tak nam posmakowała, że do tej pory często bywa na naszym stole. Jest bardzo lubiana przez znajomych i dodaje kolorowego akcentu pozostałym daniom na stole.
SKŁADNIKI:(4 os)
- 1 duży buraczek czerwony
- 2 duże marchewki
- 1 duży pomidor
- 1 mała cebula (czerwona)
- 4 jajka (2 do sałatki i 2 do dekoracji)
- 1/2 cytryny (sok)
- 2 łyżki majonezu lub jogurt naturalny (grecki)
- sól i pieprz do smaku
WYKONANIE:
Buraczek i marchewki umyć oraz ugotować.
Jajka ugotować na twardo (10 minut).
Ugotowane warzywa obrać, pokroić w małą kostkę (ok.1cm) wrzucić do salaterki. Dodać pokrojony pomidor, 2 jajka i cebulę. Wycisnąć sok z cytryny, dodać majonez (lub jogurt) i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać, przełożyć do czystej salaterki i udekorować.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz