czwartek, 18 kwietnia 2013

Sałatka z czerwonego buraczka



Kilka lat temu mój mąż zrobił mi niespodziankę. Przyrządził mi pyszną sałatkę z czerwonego buraczka. Tak nam posmakowała, że do tej pory często bywa na naszym stole. Jest bardzo lubiana przez znajomych i dodaje kolorowego akcentu pozostałym daniom na stole.

SKŁADNIKI:(4 os) 

  • 1 duży buraczek czerwony
  • 2 duże marchewki
  • 1 duży pomidor
  • 1 mała cebula (czerwona)
  • 4 jajka (2 do sałatki i 2 do dekoracji)
  • 1/2 cytryny (sok)
  • 2 łyżki majonezu lub jogurt naturalny (grecki)
  • sól i pieprz do smaku


WYKONANIE:
Buraczek i marchewki umyć oraz ugotować.
Jajka ugotować na twardo (10 minut).
Ugotowane warzywa obrać, pokroić w małą kostkę (ok.1cm) wrzucić do salaterki. Dodać pokrojony pomidor, 2 jajka i cebulę. Wycisnąć sok z cytryny, dodać majonez (lub jogurt) i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać, przełożyć do czystej salaterki i udekorować.
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz