środa, 1 maja 2013

Chilli z mięsa mielonego bez fasoli - www.esmeraldazesmakiem.blogspot.com


Bardzo dobry sos, który możemy podawać na wiele sposobów.
Świetnie pasuje jako dodatek do makaronu, ryżu, ziemniaków, chleba, chipsów. Jeden sos, a tyle możliwości!
Przepis oryginalny zawiera czerwoną fasolę. Ja za fasolą nie przepadam, więc ją pominęłam.

SKŁADNIKI: (4 os.)

  • ok.500-600g mięsa mielonego (mix wołowo-wieprzowe)
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • puszka przecieru pomidorowego lub pomidory z puszki (400g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szkl wody lub bulionu
  • mała papryczka chili lub ostra papryka mielona
  • kminek, curry, bazylia, oregano, sól, pieprz, świeżo starta gałka muszkatołowa, szczypta cynamonu . (wszystkie przyprawy według naszego gustu )


Kliknij aby powiększyć zdjęcie.
WYKONANIE:


Na patelnie wlewamy oliwę, wsypujemy drobno posiekaną cebulę, zeszklić. Dodać rozmiażdżony czosnek i mięso mielone. Smażyć do zbrązowienia mięsa. 






Kliknij aby powiększyć zdjęcie.
Następnie dodajemy przecier pomidorowy, wodę, drobno posiekaną papryczkę chili (radzę  sprawdzić ostrość papryczki przed wyrzuceniem, aby nie przesadzić z ilością. Zawsze możemy dodać, ale nie ująć) oraz pozostałe przyprawy, natomiast sól na samym końcu po odparowaniu nadmiaru wody.
Gotujemy pod przykryciem na małym płomieniu ok. 2 godzin, aby otrzymać pożądany smak (od czasu do czasu należy zamieszać). Sosem polać makaron, ryż itp.


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz