środa, 1 maja 2013

Mini pizza hawajska z ananasem - www.esmeraldazesmakiem.blogspot.com



























Ciasto jest bardzo delikatne o kruchym spodzie, co chyba każdy z nas lubi.
Świetnie się spisuje na przyjęciu dziecięcym czy na nieoficjalnym spotkaniu w gronie przyjaciół. U nas w rodzinie uwielbiamy ananasa stąd pizza margherita.


SKŁADNIKI:(16 sztuk mini)
  • 1/2 szkl letniego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250g mąki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 25g drożdży




Dodatkowo:

  • 100g szynki
  • 200g ananasa
  • 200g sera mozzarella
  • przecier pomidorowy
  • oregano

WYKONANIE:
Do dużej salaterki wlać ciepłe mleko (nie może być zbyt gorące), dodać cukier i drożdże. Zamieszać aby się rozpuściły składniki. Zostawić. 











Pokroić ananasa i szynkę.

Do rozczynu dodajemy mąkę, sól i oliwę. Krótko wyrabiamy i pozostawiamy do wyrośnięcia (ok. 10 minut)
Lekko podrośnięte ciasto dzielimy na 16 kawałków. 













Każde należy rozwałkować na cienkie placuszki, smarować przecierem, poukładać ananasa i szynkę. Posypać oregano i serem mozzarella. 



Piec w nagrzanym piekarniku (180') przez ok. 8 minut na złoty kolor. Podawać gorące.


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz