wtorek, 4 czerwca 2013

Sernik z brzoskwiniami w pierzynce - www.esmeraldazesmakiem.blogspot.com

























Bardzo delikatny i wilgotny sernik.
Na mój gust ciut za słodki.


SKŁADNIKI: (tortownica 26 cm) (czas przygotowania: ok. 4 godziny)

SPÓD:
  • 1/2 margaryny
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 2 szkl mąki
  • 2 żółtka (białko zachować do zrobienia pierzynki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki razem posiekać, szybko zagnieść ciasto, wyłożyć dno i boki tortownicy i wstawić na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie wyjąć i podpiec 15 minut w nagrzanym piekarniku 190'


MASA SEROWA:
  • 750g białego sera (2 razy zmielony)
  • 3 żółtka (białka do zrobienia pierzynki)
  • 1 jajko
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 1/2 szkl mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 100g oleju słonecznikowego

Dodatkowo :
  • Puszka brzoskwini
  • 100g masy kajmakowej

WYKONANIE:
Żółtka z jajkiem i cukrem ucieramy na białą masę. Dodać zmielony ser i zmiksować z budyniem. Wlać olej i mleko. Wymieszać. Masa serowa jest rzadka, ale w czasie pieczenia stężeje.
Na podpieczony spód posmarować kajmak. Poukładać brzoskwinie pokrojoną w ósemki.
Wylać masę serową. Piec przez 60-70 minut w temperaturze 190', aż środek stężeje. Wyjąć z piekarnika i zostawić na 2 godziny do ochłodzenia. Zdjąć obręcz tortownicy. Cały sernik przykryć pianą i podsuszyć 30 minut w piekarniku o 150' (jeśli konieczne dłużej, aż wierzch będzie suchy i kruchy).



PIERZYNKA:


  • 5 białek
  • 1 1/2 szkl cukru
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Z białek i cukru ubić pianę. Pod koniec dosypać przesianą mąkę, wymieszać i przykryć sernik. Podsuszyć w piekarniku
Najlepiej smakuje zimny.
SMACZNEGO!



.

2 komentarze: