Bardzo delikatny i wilgotny sernik.
Na mój gust ciut za słodki.
SKŁADNIKI: (tortownica 26 cm) (czas przygotowania: ok. 4 godziny)
SPÓD:
- 1/2 margaryny
- 1/2 szkl cukru pudru
- 2 szkl mąki
- 2 żółtka (białko zachować do zrobienia pierzynki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki razem posiekać, szybko zagnieść ciasto, wyłożyć dno i boki tortownicy i wstawić na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie wyjąć i podpiec 15 minut w nagrzanym piekarniku 190'
MASA SEROWA:
- 750g białego sera (2 razy zmielony)
- 3 żółtka (białka do zrobienia pierzynki)
- 1 jajko
- 3/4 szkl cukru
- 1 1/2 szkl mleka
- 1 budyń śmietankowy
- 100g oleju słonecznikowego
Dodatkowo :
- Puszka brzoskwini
- 100g masy kajmakowej
WYKONANIE:
Żółtka z jajkiem i cukrem ucieramy na białą masę. Dodać zmielony ser i zmiksować z budyniem. Wlać olej i mleko. Wymieszać. Masa serowa jest rzadka, ale w czasie pieczenia stężeje.
Na podpieczony spód posmarować kajmak. Poukładać brzoskwinie pokrojoną w ósemki.
Wylać masę serową. Piec przez 60-70 minut w temperaturze 190', aż środek stężeje. Wyjąć z piekarnika i zostawić na 2 godziny do ochłodzenia. Zdjąć obręcz tortownicy. Cały sernik przykryć pianą i podsuszyć 30 minut w piekarniku o 150' (jeśli konieczne dłużej, aż wierzch będzie suchy i kruchy).
PIERZYNKA:
- 5 białek
- 1 1/2 szkl cukru
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Z białek i cukru ubić pianę. Pod koniec dosypać przesianą mąkę, wymieszać i przykryć sernik. Podsuszyć w piekarniku
Najlepiej smakuje zimny.
SMACZNEGO!
.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńTak jest smaczny i wilgotny
Usuń