poniedziałek, 9 września 2013

Różowy tort czekoladowo - truskawkowy - www.esmeraldazesmakiem.blogspot.com

Bardzo ładny i smaczny torcik czekoladowo- truskawkowy. Z przepysznym kremem i świeżymi truskawkami. Idealny dla dzieci.
SKŁADNIKI:(tortownica 15cm; wychodzi 10-12 małych porcji)

Biszkopt biały:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki czubate mąki 
  • 1/2 łyżeczki p.d.p.
  • 1/2 łyżeczki octu
Biszkopt ciemny:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki czubate mąki
  • 1 łyżka czubata kakao
  • 1/2 łyżeczki p.d.p.
  • 1/2 łyżeczki octu
KREM:
  • 2 szkl. mleka
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100g cukru
  • różowy barwnik lub kilka łyżek świeżego soku z czerwonego buraczka
  • 250g miękkiego masła
  • 500g truskawek(poziomki, maliny)
  • 4 łyżki cukru
POLEWA:
  • 100g czekolady
  • 100g śmietany

WYKONANIE:
Wszystkie składniki powinny być temperatury pokojowej.
Biszkopty i budyń najlepiej zrobić kilka godzin wcześniej. Ułatwi nam to w przekrojeniu biszkoptów i ukręcenia kremu.
Tortownica:

Brzegi posmarować masłem i przykleić kołnierz z pergaminu (prostokątny pasek pergaminu kilka cm dłuższy od obwodu tortownicy i 3-4cm wyższy od wysokości tortownicy) tak,aby pergamin wystawał ponad tortownicę. Dno tortownicy wyłożyć krążkiem z pergaminu o średnicy 15cm.
Biszkopt biały:
Żółtka oddzielić od białek, zachować. Z białek ubić pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, ubić. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem. Połączyć z pianą i delikatnie wymieszać z przesianą mąką. Wylać do tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku 180' ok.30 minut. Upieczony wystudzić i zachować.
Biszkopt ciemny:
Ubić białka, dodać cukier, ubić na sztywną pianę; żółtka ukręcić z proszkiem do pieczenia i octem, wymieszać z pianą, dodać przesianą mąkę z kakaem i delikatnie wymieszać.
Wylać do przygotowanej tortownicy. Piec w 180' ok.30 min. Wystudzić.
Krem:
Mleko zagotować, żółtka uwiercić z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i barwnik lub sok. Wymieszać, zalać gorącym mlekiem. Wszystko zagotować. Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała powierzchni. Dobrze wystudzić.
Zimny miksujemy, dodając po kawałku miękkiego masła, aż uzyskamy puszysty krem. Zachować w lodówce .
Truskawki umyć, pokroić w małe kawałki, zasypać cukrem. Zachować w lodówce.
Polewa:
Czekoladę rozpuścić w gorącej śmietanie, do uzyskania gładkiej i lśniącej polewy czekoladowej
Biszkopty:
Zimne biszkopty wyrównać do tej samej wysokości. Za pomocą linijki, znaleźć połowę wysokości przekroić na pół. Z każdego krążka, za pomocą okrągłych metalowych kołnierzy o średnicy 10cm i 5 cm wycinamy mniejsze okrągłe biszkopty. Jeśli nie mamy kołnierzy, możemy użyć lampki do wina lub szklanki o tej samej średnicy co kołnierze.
Przekładamy kolorami biszkopty ,tworząc jeden nowy dwu kolorowy krążek. (Patrz zdjęcie)

Truskawki  wylać na sitko. Podzielić na trzy części. Sokiem posmarować każdy biszkopt.
1/3 część kremu zachować do wysmarowania boków i dekoracji. Pozostałym kremem smarujemy biszkopty i przekładamy truskawkami tj. Na pierwszy biszkopt np. biały-ciemny-biały kładziemy część kremu i jedną część truskawek; kładziemy drugi biszkopt ciemny-biały-ciemny + krem + truskawki, aż do ostatniego biszkoptu. 

Ostatni biszkopt smarujemy polewą czekoladową. Zostawiamy do zastygnięcia.
Następnie smarujemy boki tortu kremem i ostatecznie dekorujemy według gustu.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz