czwartek, 12 września 2013

Tort serowy z owocami leśnymi i czekoladą - www.esmeraldazesmakiem.blogspot.com




SKŁADNIKI: (2 tortownice średnice: jedna 26cm i druga 15cm) (2 godziny wykonanie,ok. 6 godzin oczekiwanie)
Kruche ciasto na spód:
  • Ok.2,5 szkl. mąki
  • 2 żółtka
  • 200g cukru
  • 1 margaryna
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki szybko zagnieść w misce na kruche ciasto. Wstawić na ok. 30min do lodówki.
Schłodzone ciasto podzielić na dwie części (1/3 i 2/3).  Każdą część rozwałkować i wyłożyć dno odpowiedniej tortownicy. Pokłuć widelcem i podpiec w nagrzanym piekarniku 180' przez 15 minut. W czasie pieczenia spodu przygotować ser.

Ser:
  • 1kg zmielonego 2 razy sera
  • 4 żółtka
  • 2 jajka 
  • 1 szkl.cukru
  • 2 szkl.mleka
  • 1 budyń waniliowy (1 opakowanie lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej)
  • 125g miękkiego masła
  • Cukier waniliowy


Dodatkowo: 
  • ok.500g owoców leśnych ( maliny,poziomki,jeżyny,jagody lub borówki)
  • 100g czekolady
  • 100ml śmietany


Żółtka, jajka, cukier i cukier waniliowy zmiksować na biały krem (kogel-mogel). Dodać opakowanie budyniu i masło. Zmiksować. Wlać do zmielonego sera. Wymieszać. Dolać mleko i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Ser jest dość rzadki. Wylać do tortownic na podopieczne spody, zachowując odpowiednie proporcje (obydwa powinny mieć zbliżoną wysokości).
Poukładać na wierzch owoce.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180' przez ok.60 minut. Mniejszemu sernikowi powinno wystarczyć ok. 45 minut. Najlepiej sprawdzić czy środek jest ścięty, dotykając opuszkami palca. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Zimne serniki wyjąć z tortownicy.
Czekoladę rozpuścić ze śmietaną.
Posmarować środek większego sernika na średnicę ok. 10cm. Położyć mniejszy sernik. Przykleić.
Udekorować rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz