SKŁADNIKI: (2 tortownice średnice: jedna 26cm i druga 15cm) (2 godziny wykonanie,ok. 6 godzin oczekiwanie)
Kruche ciasto na spód:
- Ok.2,5 szkl. mąki
- 2 żółtka
- 200g cukru
- 1 margaryna
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Schłodzone ciasto podzielić na dwie części (1/3 i 2/3). Każdą część rozwałkować i wyłożyć dno odpowiedniej tortownicy. Pokłuć widelcem i podpiec w nagrzanym piekarniku 180' przez 15 minut. W czasie pieczenia spodu przygotować ser.
Ser:
- 1kg zmielonego 2 razy sera
- 4 żółtka
- 2 jajka
- 1 szkl.cukru
- 2 szkl.mleka
- 1 budyń waniliowy (1 opakowanie lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej)
- 125g miękkiego masła
- Cukier waniliowy
Dodatkowo:
- ok.500g owoców leśnych ( maliny,poziomki,jeżyny,jagody lub borówki)
- 100g czekolady
- 100ml śmietany
Żółtka, jajka, cukier i cukier waniliowy zmiksować na biały krem (kogel-mogel). Dodać opakowanie budyniu i masło. Zmiksować. Wlać do zmielonego sera. Wymieszać. Dolać mleko i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Ser jest dość rzadki. Wylać do tortownic na podopieczne spody, zachowując odpowiednie proporcje (obydwa powinny mieć zbliżoną wysokości).
Poukładać na wierzch owoce.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180' przez ok.60 minut. Mniejszemu sernikowi powinno wystarczyć ok. 45 minut. Najlepiej sprawdzić czy środek jest ścięty, dotykając opuszkami palca. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Zimne serniki wyjąć z tortownicy.
Czekoladę rozpuścić ze śmietaną.
Posmarować środek większego sernika na średnicę ok. 10cm. Położyć mniejszy sernik. Przykleić.
Udekorować rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego!
Ser jest dość rzadki. Wylać do tortownic na podopieczne spody, zachowując odpowiednie proporcje (obydwa powinny mieć zbliżoną wysokości).
Poukładać na wierzch owoce.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180' przez ok.60 minut. Mniejszemu sernikowi powinno wystarczyć ok. 45 minut. Najlepiej sprawdzić czy środek jest ścięty, dotykając opuszkami palca. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Zimne serniki wyjąć z tortownicy.
Czekoladę rozpuścić ze śmietaną.
Posmarować środek większego sernika na średnicę ok. 10cm. Położyć mniejszy sernik. Przykleić.
Udekorować rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz