wtorek, 1 października 2013

Parówki w cieście francuskim


Parówki w cieście to bardzo szybka, tania i smaczna przekąska. Przypuszczam, że nie jest to żadna nowość, ale doskonale spisze się na nieoficjalnym przyjęciu.
Można je urozmaicić dodając różne dodatki (cebula, ser, ketchup itp.) 
Dziś najprostsze. Polecam z dodatkiem surówki z marchwi i jabłka w sosie chrzanowo-jogurtowym. Pycha!

SKŁADNIKI: (10szt)(30minut)
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (300g prostokątne)
  • 10 parówek
  • 1 roztrzepane jajko
WYKONANIE:
Ciasto rozwinąć. Radełkiem pokroić w poprzek na 10 jednakowych pasków.
Każdą parówkę zawinąć w pasek ciasta, tak, aby na siebie zachodziło.
Posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w 200' na złoty kolor ok. 18 minut.
Podawać same lub w towarzystwie ostrej surówki np.surówka z marchwi i jabłka w sosie chrzanowo-jogurtowym.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz