czwartek, 3 października 2013

Zupa z dyni, soczewicy i kurczaka


Przepyszna, zawiesiła zupa z dyni, soczewicy i podudzi drobiowych. Smaczna, pożywna i zdrowa. Doskonała na jesienne dni. Doda nam energii, rozgrzeje i niejednego postawi z powrotem na nogi. Gorąco polecam.

SKŁADNIKI:(6 os.)

  • 6 podudzi drobiowych (bez skóry)
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 500g dyni (obranej)
  • 2 ząbki czosnku
  • 150g drobnej soczewicy
  • 4 średnie ziemniaki
  • 200g pomidorów z puszki lub kilka łyżek przecieru (3-4)
  • 4 łyżki oliwy
  • Ok.2l wody
  • Sól, pieprz, ziele angielskie, ostra papryka, curry, majeranek, bazylia oraz gałkę muszkatołową do smaku.
WYKONANIE:
W głębokim rondlu lub garnku rozgrzać oliwę.
Podudzia umyć i podsmażyć ze wszystkich stron. 

Cebule, por i czosnek obrać i drobno pokroić. Dodać do podudzi i przyrumienić. Dynię pokroić jak frytki lub w średnią kostkę, dodać do warzyw i kurczaka. Chwilę podusić ciągle mieszając. Na koniec wsypać soczewicę i ziemniaki obrane i pokrojone w grubą kostkę, zalać wodą. (Wszystko musi być przykryte wodą)
Gotować na małym ogniu aż do miękkości tj. ok.50 minut.
Na koniec wlać pomidory lub przecier. Zagotować. Doprawić do smaku solą i przyprawami.
Zupa powinna mieć lekko pikantny smak.
Podawać z tostami lub białym ryżem (Jak ugotować dobrze ryż)
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz