Przepyszna, zawiesiła zupa z dyni, soczewicy i podudzi drobiowych. Smaczna, pożywna i zdrowa. Doskonała na jesienne dni. Doda nam energii, rozgrzeje i niejednego postawi z powrotem na nogi. Gorąco polecam.
SKŁADNIKI:(6 os.)
- 6 podudzi drobiowych (bez skóry)
- 1 cebula
- 1 por
- 500g dyni (obranej)
- 2 ząbki czosnku
- 150g drobnej soczewicy
- 4 średnie ziemniaki
- 200g pomidorów z puszki lub kilka łyżek przecieru (3-4)
- 4 łyżki oliwy
- Ok.2l wody
- Sól, pieprz, ziele angielskie, ostra papryka, curry, majeranek,
bazylia oraz gałkę muszkatołową do smaku.
W głębokim rondlu lub garnku rozgrzać oliwę.
Podudzia umyć i podsmażyć ze wszystkich stron.
Cebule, por i czosnek obrać i drobno pokroić. Dodać do podudzi i przyrumienić. Dynię pokroić jak frytki lub w średnią kostkę, dodać do warzyw i kurczaka. Chwilę podusić ciągle mieszając. Na koniec wsypać soczewicę i ziemniaki obrane i pokrojone w grubą kostkę, zalać wodą. (Wszystko musi być przykryte wodą)
Gotować na małym ogniu aż do miękkości tj. ok.50 minut.
Na koniec wlać pomidory lub przecier. Zagotować. Doprawić do smaku solą i przyprawami.
Zupa powinna mieć lekko pikantny smak.
Podawać z tostami lub białym ryżem (Jak ugotować dobrze ryż)
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz