Alubias con chorizo y tomate.
SKŁADNIKI: (4-6 os.) (ok.70 minut) ostateczny czas gotowania zależy od fasoli oraz czasu moczenia
- 300g fasoli (moczymy przez noc)
- 1 mały por lub cebula
- 2 marchwie
- 2 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 400g pomidorów z puszki
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 3 łyżki oliwy
- 300g kiełbasy chiorizo
- Sól, pieprz, kminek, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, oregano.
Namoczoną fasolę zalać wodą i gotować 5 minut. Odcedzić. Ponownie wlać ok. 2 l wody i gotować na małym ogniu, aż do półmiękkości fasoli (ok.20 minut). Warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę. Na patelnie wlać oliwę i podsmażyć pora z papryką i czosnek.
Dodać pomidory z puszki i zagotować. Całość wlać do gotującej się fasoli, wrzucić marchew i ziemniaki. Wlać łyżkę octu (ocet pomoże w nierozgotowaniu warzyw), dodać przyprawy oraz kiełbasę, pokrojoną w grube plasterki. Gotować na małym ogniu do miękkość składników. Doprawić do smaku .
Smacznego! (Fasolka powinna być lekko kwaśna)
Smacznego! (Fasolka powinna być lekko kwaśna)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz