piątek, 8 listopada 2013

Fasolka po bretońsku z hiszpańską nutą


Alubias con chorizo y tomate.


SKŁADNIKI: (4-6 os.) (ok.70 minut) ostateczny czas gotowania zależy od fasoli oraz czasu moczenia
  • 300g fasoli (moczymy przez noc) 
  • 1 mały por lub cebula 
  • 2 marchwie
  • 2 ziemniaki 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka 
  • 400g pomidorów z puszki 
  • 1 łyżka octu jabłkowego 
  • 3 łyżki oliwy 
  • 300g kiełbasy chiorizo 
  • Sól, pieprz, kminek, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, oregano. 
WYKONANIE:
Namoczoną fasolę zalać wodą i gotować 5 minut. Odcedzić. Ponownie wlać ok. 2 l wody i gotować na małym ogniu, aż do półmiękkości fasoli (ok.20 minut). Warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę. Na patelnie wlać oliwę i podsmażyć pora z papryką i czosnek. 
Dodać pomidory z puszki i zagotować. Całość wlać do gotującej się fasoli, wrzucić marchew i ziemniaki. Wlać łyżkę octu (ocet pomoże w nierozgotowaniu warzyw), dodać przyprawy oraz kiełbasę, pokrojoną w grube plasterki. Gotować na małym ogniu do miękkość składników. Doprawić do smaku .
Smacznego! (Fasolka powinna być lekko kwaśna)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz